Πρωτοβουλίες για την προστασία του δάσους Πεντέλης
Πηγή: EUROKINISSI/ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Με σκοπό την διαφύλαξη των εναπομεινάντων δασών ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης ζητά την ενεργοποίηση των υπευθύνων.

Διαβάστε επίσης

Ο δήμαρχος Πεντελής έχει αναλάβει προσωπικά την περιφρούρηση του πεντελικού δάσους. Μετά την επιτυχή έκβαση της κινητοποίησης των υπηρεσιών για την αποτροπή πυρκαγιάς από αφημένα στερεά απόβλητα, που «κάπνιζαν» σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο πεντελικό όρος, ο κ. Στεργίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Σε μια εποχή που το κύριο θέμα στα media είναι πώς θα εισπράξουμε χρήματα από τους δοκιμαζόμενους πολίτες, μέσω των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν, βάσει των οποίων καλούμαστε να αποδείξουμε ότι το ’37 δεν ήταν δάσος το Σύνταγμα, έχουμε εγκαταλείψει τελείως το υπάρχον δάσος, με συνέπεια να αλωνίζουν οι βιαστές του, οι οποίοι στη διαδικασία του εύκολου κέρδους, αδειάζουν όπου βρουν μπάζα και σκουπίδια και προσπαθούν να μετατρέψουν σε χωματερή ό,τι απέμεινε στο Πεντελικό.

Την ίδια στιγμή, οι δασικές υπηρεσίες αποδυναμωμένες στελεχιακά, δεν δύνανται να υλοποιήσουν την αποστολή αστυνόμευσης των δασών, ούτε να επιτελέσουν καμία άλλη διαχείρισή τους».

Ειδικότερα, ο κ. Στεργίου, αφού έκανε λόγο για την αναγκαιότητα απλοποίησης των διαδικασιών διαχείρισης των δασών σε κρίσιμες καταστάσεις όπως είναι οι πυρκαγιές, διευκρινίζει ότι αφορμή της δήλωσης του αποτέλεσε ο εντοπισμός μεγάλης ποσότητας στερεών αποβλήτων που «κάπνιζαν» εντός των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου μαρμάρων «Μουζάκη».

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενημερώνοντας το δασαρχείο και το αστυνομικό τμήμα Πεντέλης, όσο και τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Σε πρώτη φάση, και μετά από αίτηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έγκριση του οικείου δασαρχείου, ο δήμος με τη χρήση σκαπτικών οχημάτων απέτρεψε την επέκταση της πυρκαγιάς, εναποθέτοντας παρακείμενα χώματα στον χώρο της ανάφλεξης, ενώ σε δεύτερη φάση η περιφέρεια Αττικής ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος και ο δήμαρχος Πεντέλης, πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο και αποφάσισαν να συντονίζουν περαιτέρω τις ενέργειές τους.

«Το Πεντελικό είναι η ιστορία, ο πολιτισμός, η ανάσα της Αττικής και δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε απέραντη χωματερή», επισήμανε ο κ. Καραμέρος και πρόσθεσε: «Παρότι η αρμοδιότητα της επιτήρησης και αστυνόμευσης δεν ανήκει στην αυτοδιοίκηση α΄και β΄ βαθμού, θεωρούμε υπέρτατο χρέος, όχι μόνο την προστασία, αλλά και την ανάδειξη του ιερού βουνού που περιβάλει την βόρεια Αθήνα. Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των δασαρχείων ώστε να επιτελέσουν με επάρκεια το έργο τους».


Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία «Τηλέμαχος»: Ποια σχολεία της Αττικής θα είναι αύριο κλειστά

Συναγερμός στον Αμαζόνιο: Εξαφανίζεται δάσος πέντε φορές μεγαλύτερο του Λονδίνου

Δούρου: Η Πυροσβεστική δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση πολιτών από το Μάτι

Περιφέρεια Αττικής: Δεν έχουμε χρέη, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις