ΕΛΛΑΔΑ

«Επιστρέψτε περικοπές δύο ετών» - Τι θα αποφασίσει το ΕΣ για τα ειδικά μισθολόγια

«Επιστρέψτε περικοπές δύο ετών» - Τι θα αποφασίσει το ΕΣ για τα ειδικά μισθολόγια
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με απόφαση του Α’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη που το 2014 προέβλεψε την «κουτσουρεμένη» και καθυστερημένη επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς. Ίσως η κυβέρνηση λοιπόν χρειαστεί να επιστρέψει όλες τις περικοπές που έγιναν κατά την διετία 2012-2014.

Η απόφαση του 2014 στηρίχθηκε σε δικαστική ακύρωση ως αντισυνταγματικών των περικοπών που επέβαλε ο νόμος 4093/12, από τον Αύγουστο του 2012, στους εν ενεργεία και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Διαπιστώνοντας την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4307/14, καθώς και την αντίθεσή του προς διεθνείς συμβάσεις, το Α’ κλιμάκιο του ΕΣ αποφάσισε να στείλει στην Ολομέλεια του το σχετικό προδικαστικό ερώτημα.

Η Ολομέλεια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας του «Έθνος», με την σειρά της θα προχωρήσει σε πιλοτική δίκη για ένα θέμα που σχετίζεται με το ύψος των συντάξεων ευρείας κατηγορίας δικαιούχων και το οποίο μπορεί να έχει «προφανείς και σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο.

Η υπόθεση αφορά καταρχήν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αλλά τυχόν επιβεβαίωση της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων ίσως ανοίξει τον δρόμο και για άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και κυρίως ενστόλων για αντίστοιχες διεκδικήσεις

Η τελευταία κατηγορία έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να καταγγείλει ως αντισυνταγματικό το νεώτερο μισθολόγιο τους- η απόφαση ακόμη αναμένεται.

Υπενθυμίζουμε πως με αποφάσεις του «Μισθοδικείου» για τους δικαστικούς λειτουργούς της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους ενστόλους και τους καθηγητές ΑΕΙ, και της Ολομέλειας του ΕΣ για τις αντίστοιχες κατηγορίες συνταξιούχων των «ειδικών μισθολογίων», συμπεριλαμβανομένων και των ιατρών του ΕΣΥ, είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές του νόμου 4093/12 και είχε δοθεί εντολή επιστροφής των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, δηλαδή πριν από την ενεργοποίηση του «κόφτη», κάτι που έγινε για κατηγορίες δικαστικών λειτουργών.

Λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων και της γνωστής οικονομικής στενότητας η συμμόρφωση της κυβέρνησης μέσω του νόμου 4307/14 δεν ήταν πλήρης όμως. Μάλιστα προβλέφθηκε και ρύθμιση που εξουσιοδοτούσε τους αρμόδιους υπουργούς να εκδώσουν απόφαση και για τον καθορισμό του χρόνου καταβολής των αναδρομικών για τη διετία από 1/8/12 έως τις 30/6/14.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» από τον ΟΑΕΔ: Κόβουν επιδόματα και παροχές από 1,1 εκατ. ανέργους

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση αναδρομικών στις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ