ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πειραιάς στην 8η θέση των μεγαλύτερων λιμανιών στην Ευρώπη

Ο Πειραιάς στην 8η θέση των μεγαλύτερων λιμανιών στην Ευρώπη
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην 8η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών λιμανιών της Ευρώπης για το 2016 βρίσκεται ο Πειραιάς, καταγράφοντας ανάπτυξη 167% την τελευταία δεκαετία.

Ο Πειραιάς, εξυπηρετώντας κυρίως μεταφόρτωση, είναι πλέον εδραιωμένος ως ένας από τους 10 μεγαλύτερους λιμένες εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη. Τόσο η αύξηση της αποδοτικότητας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) 2 και 3 που διαχειρίζεται η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ, όσο και οι συμφωνίες με χρήστες του λιμένα, είχαν ως αποτέλεσμα τη συνέχεια της αύξησης των φορτίων που διακινούνται μέσω Πειραιά, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το λιμάνι θα μπορούσε να βρίσκεται τουλάχιστον μια θέση υψηλότερα, εάν δεν κατέρρεε η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στην προβλήτα 1 του ΟΛΠ που διαχειριζόταν το ελληνικό Δημόσιο το 2015 και 2016.

Η κινεζική εταιρεία Cosco έχει θέσει ως στόχο να καταστήσει τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, αλλά όπως δείχνουν τα πανευρωπαϊκά στοιχεία από τη χρήση του 2016, που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η PortEconomics.eu, ο ανταγωνισμός είναι εντονότατος ειδικά από την Ισπανία και τη Βόρεια Ευρώπη.

Σημειώνεται πως το 2016 αποδεικνύεται ένα «καλό» έτος για τους 15 μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς λιμένες εμπορευματοκιβωτίων, καθώς συγκριτικά με το 2015 εμφανίζεται αύξηση του εξυπηρετούμενου φορτίου κατά 2,1%.

Η αύξηση δεν είναι μεγάλη, αλλά αντιστρέφει τη μείωση του 2015 κατά 1,6% που παρατηρήθηκε το 2014. Για πρώτη φορά μάλιστα πέρυσι κάθε ένας από το σύνολο των 15 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιμένων εξυπηρέτησε πάνω από 1,5 εκατομμύριο εμπορευματοκιβώτια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ