Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Η κρίση έχει αμβλύνει τις διακρίσεις στην εργασία, λέει η Μ.Καραμεσίνη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η καθηγήτρια και διοικητής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, εξέθεσε τις απόψεις της για τη θέση της σύγχρονης γυναίκας στην αγορά εργασίας και απαρίθμησε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο πέρασμα του χρόνου.

«Η οικονομική κρίση ανέτρεψε με οδυνηρό τρόπο τις ζωές ανδρών και γυναικών, είχε, όμως, διαφορετικές επιπτώσεις στα δύο φύλα και παρήγαγε διαφορετικές εκ μέρους τους αντιδράσεις στο πλαίσιο ατομικών και οικογενειακών στρατηγικών, λόγω της διαφορετικής θέσης ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας, την οικογένεια και την κοινωνική αναπαραγωγή», ανέφερε η κ. Καραμεσίνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η καθηγήτρια στάθηκε στις μειώσεις των ανισοτήτων που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης ανεργίας. «Πράγματι, η κρίση έπληξε περισσότερο την ανδρική από τη γυναικεία απασχόληση, αλλά ακόμα και σήμερα το γυναικείο ποσοστό ανεργίας είναι συντριπτικά μεγαλύτερο του ανδρικού, 27% έναντι 19%, ενώ η απόσταση μεταξύ του γυναικείου και ανδρικού ποσοστού απασχόλησης είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ε.Ε.», ανέφερε.

«Παρά τις εκτεταμένες απολύσεις και τη δραματική συρρίκνωση των ευκαιριών απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι γυναίκες όχι μόνο δεν "επέστρεψαν στο σπίτι", αλλά συνέρρευσαν μαζικά στην αγορά εργασίας, για να στηρίξουν το καταρρέον οικογενειακό εισόδημα από τις απώλειες ανδρικών θέσεων εργασίας και τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις. Δεν αποθαρρύνθηκαν, αλλά αντέδρασαν δυναμικά και διεκδικητικά. Από το 2008 μέχρι σήμερα, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας υπήρξε αδιάλειπτη», διαπίστωσε η ίδια και μίλησε για την μαζική απόσυρσή των αντρών από την απασχόληση.

Η κρίση είχε και ως αποτέλεσμα την μείωση του μισθολογικού χάσματος των δύο φύλων, ενώ μείωσε και τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και ως προς τις δυσκολίες επανένταξης στην αγορά εργασίας.

«Η οικονομική κρίση είχε άνισες επιπτώσεις στα δύο φύλα όχι μόνο στην αγορά εργασίας, αλλά και στην ιδιωτική σφαίρα, όπου οι γυναίκες σταθερά επωμίζονται τα μεγαλύτερα βάρη της οικιακής εργασίας και της ανατροφής και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων», τόνισε και αναφέρθηκε στον ψυχολογικό παράγοντα.

«... οι ευθύνες και το άγχος της επιβίωσης, της αποπληρωμής χρεών, κλπ, ιδίως στα νοικοκυριά όπου οι σύντροφοι-σύζυγοι δεν δουλεύουν, όπου υπάρχουν μικρά παιδιά ή οι άνδρες βιώνουν δύσκολα την ανεργία και την επισφάλεια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τριβές, εντάσεις και βία στις σχέσεις των φύλων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα διαζύγια αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, τάση που υποδεικνύει τη διόγκωση των προβλημάτων στις έμφυλες διαπροσωπικές σχέσεις σε περιβάλλον οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων.

«Εκτός από διαφορετικές επιβαρύνσεις στα δύο φύλα, η οικονομική κρίση προκαλεί αλλαγές στα έμφυλα πρότυπα, τις συμπεριφορές και τις σχέσεις. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών όπου οι άνδρες έχουν χάσει τη δουλειά τους, στηρίζουν την επιβίωσή τους στο μοναδικό εισόδημα των γυναικών, μια εξέλιξη που διαβρώνει τα στερεότυπα και τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων που συνδέονται με το οικογενειακό πρότυπο του άνδρα κουβαλητή, ένα πρότυπο που υποχωρούσε μεν, αλλά παρέμενε κυρίαρχο στις λαϊκές οικογένειες, πριν την κρίση».

Μάλιστα η κ. Καραμεσίνη τονίζει πως διαπιστώνει μια μονιμοποίηση της αμφισβήτησης του εν λόγω προτύπου, που προκύπτει από τις συνεχώς αυξανόμενες εργασιακές ευκαιρίες για τις γυναίκες.

«Να προαναγγείλω ότι έχουμε σχεδιάσει στον ΟΑΕΔ ένα καινοτόμο πρόγραμμα υποστήριξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νέων, όπου έχουμε προβλέψει ποσόστωση φύλου, που επιδιώκουμε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων φύλου στην αυτοαπασχόληση εις βάρος των γυναικών», ολοκλήρωσε.

 

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: πορτρέτο μιας Ελληνίδας και άλλες 6 μικρές ιστορίες

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2017: Το μήνυμα της Unicef

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Σε κλίμα μαχητικότητας ο 40ος εορτασμός (pics)

Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας: Η βία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις γυναίκες λέει ο ΟΗΕ

 

Διαβάστε επίσης