ΕΛΛΑΔΑ

Πυρ ομαδόν κατά του υπουργείου Υγείας - Ζητούν αποζημιώσεις οι πρώην διοικητές

Πυρ ομαδόν κατά του υπουργείου Υγείας - Ζητούν αποζημιώσεις οι πρώην διοικητές
Eurokinissi

«Ηθική δικαίωση νιώθω. Είναι πολύ σημαντική η απόφαση αυτή διότι με τρόπο με τον οποίο μας έδιωξαν, μιλάμε για διωγμό και όχι για κανονική απόλυση. Δεν ήταν μια απόλυση βάση κριτηρίων, δεν έγινε αξιολόγηση της απόδοσης μας. Αυτό μας προσέβαλε και σαν άτομα» λέει στο CNN Greece η Ευαγγελία Γιαννακάκου, πρώην διοικήτρια του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν.

Είναι ανάμεσα στους πρώην διοικητές δημόσιων νοσοκομείων οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2015 προτού ολοκληρώσουν την θητεία τους, παύθηκαν από τα καθήκοντα τους και προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές των νοσοκομείων, είναι μη νόμιμες, καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Η κυρία Γιαννακάκου χαρακτήρισε την συνέντευξη που έγινε τότε από την επιτροπή αξιολόγησης, ως διαδικασία πολιτικής δίωξης:

«Οι ερωτήσεις που έκαναν τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης ήταν άκρως προσβλητικές. Σε εμένα είχαν πει, τι ήρθες τώρα να μας πεις ότι είσαι καλύτερη διοικήτρια από τον προηγούμενο; Και σηκώθηκα κι έφυγα.»

Η πρώην διοικήτρια του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αττικόν δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει αποζημίωση για τους 14 μήνες που απέμεναν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της:

«Αυτό που θέλω είναι η αποζημίωση μου. Δεν μπορεί ο καθένας που έρχεται να διώχνει με αυτόν τον τρόπο. Ας μας έλεγαν εμείς θέλουμε να βάλουμε δικούς μας ανθρώπους.»

Άλλωστε και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρεται, ότι στο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα για την συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.

Ηθική δικαίωση είναι και για την Δέσποινα Τσαγδή, την πρώην διοικήτρια του γενικού νοσοκομείου Αθηνών «Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης», η απόφαση του δικαστηρίου:

«Έχω 37 χρόνια προσφοράς στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ήταν όλη στην υγεία, από νοσοκομεία, γενική διευθύντρια στο υπουργείο υγείας στη συνέχεια διοικητής νοσοκομείου. Το να κρίνομαι μετά από 37 χρόνια ανεπαρκής στο έργο αυτό, θεωρούσα ότι είναι πολύ προσβλητικό.»

Για τους 17 μήνες που απέμεναν μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία της θα ζητήσει αποζημίωση αν και θα προτιμούσε όπως μας είπε να επιστρέψει στην εργασία της.

Στην περιγραφή της η πρώην διοικήτρια του γενικού νοσοκομείου Αθηνών «Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης» για την διαδικασία αξιολόγησης που ακολουθήθηκε αφήνει ξεκάθαρα αιχμές ότι υπήρχε μεθόδευση για την απομάκρυνση των διοικητών που δεν ανήκαν στο κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα μας είπε:

«Αξιολόγηση η οποία δεν είναι ούτε 5λεπτη και είχε 2 ερωτήσεις χωρίς να υπάρχει ενιαίο ερωτηματολόγιο, την θεωρώ έωλη. [...] Υποβλήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ και σύμφωνα με την σύμβαση είχε υποχρέωση ο διοικητής να κάνει παρατηρήσεις στο επιχειρησιακό σχέδιο ανάλογα με την πολιτική κατεύθυνση του υπουργείου. Απ ότι γνωρίζω κανένας διοικητής ΥΠΕ δεν έκανε καμία αξιολόγηση, σε κανένα επιχειρησιακό σχέδιο.»

Το 2015, με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, από τους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 παρέμειναν στις θέσεις τους.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ελήφθησαν την Πέμπτη, αφορούσαν την εκδίκαση 10 προσφυγών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί και νέο πακέτο αποφάσεων που αφορά και πάλι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων.

Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις διοικητών που δεν είχαν προσφύγει τότε και αποφάσισαν να προσφύγουν τώρα όπως ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου «Ελπίς», Θοδωρής Γιάνναρος:

«Θα προσφύγω διότι δεν θέλω να νομιμοποιήσω μια πολιτική αλητεία, η οποία διαπράχθηκε από πολιτικούς αλήτες όπως είναι ο κύριος Πολάκης και ο κύριος Ξανθός.»

Για ειλημμένη απόφαση σε ότι αφορά την αξιολόγηση που έγινε το 2015 κάνει λόγο και ο κύριος Γιάνναρος:

Η δική μου αξιολόγηση κράτησε ακριβώς 1 λεπτό και 45 δευτερόλεπτα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής των διοικητών που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ καθώς η θητεία τους έχει λήξει και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την μάχη κατά της διαφθοράς στο χώρο της υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ