ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα τμήμα της Εγνατίας οδού δόθηκε στην κυκλοφορία (pics)

Άλλο ένα τμήμα της Εγνατίας οδού δόθηκε στην κυκλοφορία (pics)
xronos.gr

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε ολοκληρωμένος ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή - Νυμφαία - Ελληνοβουλγαρικά σύνορα την Τρίτη. 

Παραδίδοντας το τελευταίο τμήμα του δρόμου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης επισήμανε πως αναβαθμίζεται η σύνδεση της Β. Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τις άλλες βαλκανικές χώρες και πως ενισχύεται η εθνική στρατηγική στον τομέα των Μεταφορών.

Ειδικότερα, ανέφερε πως η κατασκευή του δρόμου συμβάλλει στην αύξηση της προσπελασιμότητας των περιοχών από όπου διέρχεται και την ανάπτυξή τους.

kathetos axonas komotini makaza 1

Σημειώνεται πως το μήκος όλης της οδού είναι 22,5 χλμ, η ταχύτητα μελέτης 80km/h, με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση + ΛΕΑ. Υπάρχουν δύο ισόπεδοι κόμβοι, ένας ανισόπεδος και δύο ΧΣΑ, σήραγγες συνολικού μήκους 1,7 χλμ, μία γέφυρα, τέσσερις κάτω διαβάσεις και δύο άνω.

kathetos axonas komotini makaza 2 copy

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, το έργο ολοκληρώθηκε μέσω δύο εργολαβιών και η συνολική δαπάνη του έργου ήταν 90.443,743,31 (με ΦΠΑ) + 13.141,351,00 (με ΦΠΑ) = 103.585,094,31 ευρώ.

kathetos axonas komotini makaza 3

Η κατασκευή του άρχισε στις 20/07/2007 όσον αφορά την πρώτη σύμβαση και αποδόθηκε στην κυκλοφορία στις 09/092013 και όσον αφορά τη 2η σύμβαση άρχισε την 20/04/2015 και αποδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία.

Χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ, το ΕΣΠΑ και Εθνικούς Πόρους.

kathetos axonas komotini makaza 5

Ο υπουργός Μεταφορών ακόμη ότι τον Αύγουστο του 2017 ολοκληρώνεται το βόρειο τμήμα του κάθετου άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο –Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα και το 2018 παραδίδεται ο άξονας στο σύνολο του, καθώς και ότι δημοπρατείται άμεσα και ο άξονας Ξάνθη – Εχινος – Ελληνοβουργαρικά Σύνορα.

kathetos axonas komotini makaza 9 copy

(Πηγή φωτογραφιών: xronos.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ