Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη: «Στοχευμένη απάτη» για την παράσταση «…και Ιουλιέτα»

«Για στοχευμένη απάτη μέσω διαδικτύου στην οποία περιλαμβάνεται και παραποίηση στοιχείων ταυτότητας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (Mail Impersonation)», κάνει λόγο το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την παραγωγή - παράσταση «... και Ιουλιέτα», η οποία φιλοξενήθηκε στο θέατρό του.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης, «οι δράστες δημιούργησαν αρχικώς ψευδείς λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και στη συνέχεια, υποδυόμενοι πρόσωπα και εταιρείες εγνωσμένου διεθνούς κύρους, απέστειλαν προς το Ίδρυμα ψευδή μηνύματα και ψηφιοποιημένα στοιχεία σχετικώς με σειρά θεμάτων που αφορούσαν στην ως άνω παραγωγή και στους συντελεστές της», ενημερώνει το Ίδρυμα. Επίσης, συμπληρώνει ότι κατόπιν αυτών «προσφεύγει αμέσως στη Δικαιοσύνη με υποβολή μήνυσης, για την προσωποποίηση και τον εντοπισμό των δραστών και των στόχων τους, επιφυλασσόμενο των εν γένει δικαιωμάτων του», ενώ «για κάθε περαιτέρω εξέλιξη θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προέκυψε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι κοινές φωτογραφίες του Ανγκ Λι (που σύμφωνα με τα ως τότε δεδομένα ήταν ο σκηνοθέτης της παράστασης) και της πρωταγωνίστριας Πέμυς Ζούνη, αποκαλύφθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα φωτομοντάζ. Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, με επιστολή του στις 20 Φεβρουαρίου, διευκρίνιζε μεταξύ άλλων ότι προώθησε «το φωτογραφικό και λοιπό προωθητικό υλικό που παρέλαβε από την κ. Ζούνη και την εταιρεία παραγωγής της εν λόγω παράστασης», καθώς και ότι είχε προχωρήσει «στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να παρασχεθούν οι οφειλόμενες απαντήσεις και επιφυλάσσεται για κάθε περαιτέρω ενέργειά του».

Με επιστολή της η ηθοποιός Πέμη Ζούνη ζήτησε συγνώμη για την υπόθεση των κοινών φωτογραφιών με τον σκηνοθέτη Ανγκ Λι, αλλά και την υποθετική συνεργασία της με τον διάσημο σκηνοθέτη στη θεατρική παράσταση, ενώ παραδέχτηκε ότι συναίνεσε στη δημοσιοποίηση επεξεργασμένων φωτογραφιών, "πιστεύοντας, χωρίς ίχνος αμφιβολίας, ότι είχαν αποσταλεί από τον σκηνοθέτη".

Ολόκληρη η σημερινή ανακοίνωση του Ιδρύματος έχει ως εξής:

«Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπως είχε προαναγγείλει με ανακοίνωσή του στις 20 Φεβρουαρίου του 2017, μόλις ενημερώθηκε για το θέμα που προέκυψε σχετικά με το υλικό δημοσιότητας της παραγωγής - παράστασης «... και Ιουλιέτα», που φιλοξενήθηκε στο Θέατρό του, δρομολόγησε σειρά ενεργειών για την πλήρη διαλεύκανση όλων των συνθηκών υλοποίησης της παραγωγής.

Αρχικώς ανατέθηκε στην εξειδικευμένη εταιρεία κυβερνοασφάλειας TRUST-IT η διενέργεια εκτεταμένης έρευνας και η σύνταξη πραγματογνωμοσύνης σχετικά με τα αντικειμενικά δεδομένα της εν λόγω παραγωγής.

Σύμφωνα με το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης που παραλάβαμε, έχει διαπιστωθεί ότι πρόκειται για στοχευμένη απάτη μέσω διαδικτύου, στην οποία περιλαμβάνεται και παραποίηση στοιχείων ταυτότητας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (Mail Impersonation). Οι δράστες δημιούργησαν αρχικώς ψευδείς λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και στη συνέχεια, υποδυόμενοι πρόσωπα και εταιρείες εγνωσμένου διεθνούς κύρους, απέστειλαν προς το Ίδρυμα ψευδή μηνύματα και ψηφιοποιημένα στοιχεία σχετικώς με σειρά θεμάτων που αφορούσαν στην ως άνω παραγωγή και στους συντελεστές της.

Κατόπιν αυτών, το Ίδρυμα προσφεύγει αμέσως στη Δικαιοσύνη με υποβολή μήνυσης, για την προσωποποίηση και τον εντοπισμό των δραστών και των στόχων τους, επιφυλασσόμενο των εν γένει δικαιωμάτων του.

Για κάθε περαιτέρω εξέλιξη θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση».

Διαβάστε επίσης