Τούρκοι εξασφαλίζουν «χρυσή βίζα» αγοράζοντας σπίτια στην Αθήνα
Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Τη «χρυσή βίζα» της παραμονής στην Ελλάδα εξασφαλίζουν δεκάδες Τούρκοι, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες αγοράζουν σπίτια, ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για αυτόν τον σκοπό.

Η τάση αυτή έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, και Τούρκοι μεσίτες την αποδίδουν κυρίως σε λόγους ασφαλείας, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γειτονική χώρα το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως είχε κατ αποκλειστικότητα αποκαλύψει το CNN Greece, ενδεικτικά για την αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα των Τούρκων υπηκόων, είναι τα στοιχεία της Enterprise Greece σχετικά με την πορεία του προγράμματος χορήγησης αδειών διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα. 

Απαντώντας σε αίτημα του CNN Greece η Enterprise Greece παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν πως ο αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε Τούρκους υπηκόους με την ιδιότητα του επενδυτή (ιδιοκτήτη ακινήτου) από το 2014 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2017 ανέρχονται σε 49. Αθροίζοντας τα μέλη των οικογενειών των Τούρκων επενδυτών (ανιόντες, σύζυγοι, ανήλικα τέκνα, τέκνα έως 21 ετών), ο αριθμός των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί για την ίδια περίοδο ανέρχεται συνολικά σε 128.

Εκτίναξη μετά το πραξικόπημα

Ωστόσο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τα μεγέθη εκτινάχθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που επεξεργάσθηκε η Enterprise Greece, ο αριθμός των αδειών που είχαν χορηγηθεί σε Τούρκους υπηκόους με την ιδιότητα του επενδυτή ανερχόταν στα τέλη Μαΐου 2016 σε 21, ενώ συνυπολογίζοντας και τα μέλη οικογένειας, ο συνολικός αριθμός διαμορφωνόταν κατά την περίοδο εκείνη σε 53.

Από το Μάιο του 2016 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2017 σημειώθηκε υπερδιπλασιασμός των αδειών που χορηγήθηκαν σε Τούρκους υπηκόους, καθώς από 21 άδειες αυτές αυξήθηκαν σε 49 σε επίπεδο επενδυτών!

Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο 9μηνο σε μηναία βάση 3 Τούρκοι πολίτες κατά μέσο όρο αποκτούσαν άδεια διαμονής στη χώρα με Golden Visa, επενδύοντας αθροιστικά 750.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ έκαστος. Συνολικά Τούρκοι υπήκοοι έχουν επενδύσει τουλάχιστον 12.250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν Golden Visa. Εξ αυτών των χρημάτων τα 7.000.000 ευρώ έχουν επενδυθεί το τελευταίο 9μηνο στην ελληνική αγορά ακινήτων.

 

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο οι μεσίτες υποδέχονται πελάτες από την Τουρκία που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητο στην Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη «χρυσή βίζα». Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν αγοράσει ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Όπως οι περιπτώσεις Τούρκων που αγόρασαν έναντι 850.000 ευρώ το ακίνητο που στεγάζει τη ΔΕΗ στη Μεσογείων, άλλων που ψάχνουν ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας με ένα εκατομμύριο ευρώ ή την περίπτωση ενός επιχειρηματία που ψάχνει αποθήκη 4.000 τ.μ. για να στεγάσει τη βιοτεχνία του, αφού οι ξένοι πελάτες του δεν επιθυμούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης