Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αφήστε μας να ασκήσουμε το έργο μας απρόσκοπτα
Πηγή: EUROKINISSI

Στον απόηχο της παραίτησης της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), εκφράζει «ακόμα μια φορά την έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με την δημόσια στοχοποίησή τους».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕ τονίζει ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι «υπάρχει μία και μόνη οδός για την απονομή της Δικαιοσύνης στην Χώρα: να αφεθούν οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα και σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Νόμο και τη συνείδησή τους».

Ακόμη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ένωση επισημαίνει πως «χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και τη βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διαπιστώνει εντούτοις ένα θεσμικό έλλειμμα» και προσθέτει:

«Η αντίφαση μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού και της δυνατότητας άσκησης αθέμιτων πιέσεων προς αυτόν μέσω της στρατευμένης σε οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφίας, αποτυπώνει πλήρως την σημερινή πραγματικότητα».

Η ΕΔΕ υποστηρίζει πως «έχει ζητήσει πολλές φορές μια επαρκή και αποτελεσματική θεσμική προστασία για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που επιτελούν το καθήκον τους» και συνεχίζει: «Η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας συζήτησης του προβλήματος και εξεύρεσης λύσης ανήκει στην πολιτική εξουσία, η οποία οφείλει τώρα να ενεργοποιηθεί. Η συμβολή της ΕΔΕ στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

 

Τέλος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά από τους πολίτες να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές και να μην υποκύπτουν στη λογική του μιθριδατισμού και της ισοπέδωσης των πάντων.

Διαβάστε επίσης