ΕΛΛΑΔΑ

Μειώθηκε η ρατσιστική βία το 2016, επανακάμπτουν οι “ομάδες κρούσης”

Μειώθηκε η ρατσιστική βία το 2016, επανακάμπτουν οι “ομάδες κρούσης”
Πρόσφυγας κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας REUTERS/Michalis Karagiannis

Μείωση των περιστατικών ρατσιστικής βίας καταγράφηκε το 2016, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.Πρόκειται για την πιο πλήρη και έγκυρη μελέτη για την ρατσιστική βια στην Ελλάδα μιας το Δίκτυο υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και συμμετέχουν σε αυτή 36 οργανώσεις.Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν προϊόν προσωπικής μαρτυρίας μέσω συνέντευξης και όχι συλλογή στοιχείων ή πληροφοριών.

Η μείωση την περιστατικών ρατσιστικής βίας αποτυπώνει σε ένα βαθμό τα νέα δεδομένα στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα, το 2016 (συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ολοκλήρωση Κέντρων Φιλοξενίας, προγράμματα στέγασης, κτλ) . Παρά τη μείωση των καταγεγραμμένων περιστατικών ωστόσο, τα περισσότερα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν σοβαρά και συνοδεύονταν από σωματικές βλάβες του θύματος. Η μείωση ωστόσο αφορά περισσότερο στα περιστατικά λεκτικής βίας, τα οποία όπως είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης η κυρία Τίνα Σταυρινάκη, Βοηθός Συντονίστρια στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, “τα θύματα πλέον τη θεωρούν μέρος της καθημερινότητάς τους.”

Πάνω από 130 θύματα

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016, καταγράφηκαν 95 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα. Σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες και μετανάστριες ή πρόσφυγες λόγο τη της εθνικής ή τη εθνοτικής τους προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος και σε ένα περιστατικό στοχοποιήθηκε προσωπικό οργάνωσης και το κτίριο που προοριζόταν για τη φιλοξενία προσφύγων.

Καταγράφηκε ένα περιστατικό με θύμα δημοσιογράφο που κάλυπτε το προσφυγικό. Σε 57 περιπτώσεις στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα ή άτομα που συνδέονται με κάποιο ΛΟΑΤΚΙ άτομο, Σε 5 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ιεροί και συμβολικοί χώροι και η εβραϊκή κοινότητα. Σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα το ενός θύματα, ενώ σε 54 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα, τουλάχιστον δύο ατόμων, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων.
Η μείωση των καταγεγραμμένων περιστατικών είναι πάντως σημαντική αρκεί να πούμε ότι το 2015 είχαν καταγραφεί 273 περιστατικά, με περισσότερα από 300 θύματα. Σε 75 περιπτώσει τα θύματα ήταν πρόσφυγες και μετανάστες ενώ τα μεγάλο ήταν το νούμερο των ΛΟΑΤΚΙ θυμάτων (175).

Αναφορικά με τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών αυτό που είναι ανησυχητικό όπως είπε η κ. Σταυρινάκη είναι ότι παρά τις διώξεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, έχουμε περιστατικά βίας από οργανωμένες ομάδες. Πρώτον από ομάδες νέων στις γειτονιές και δεύτερον από ομάδες κρούσης που επανεμφανίστηκαν σε συγκεκριμένα σημεία όπως οι σταθμοί του μετρό.
Υπάρχουν επίσης πολλές επιθέσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος κυρίως στα νησιά.

Στη φετινή έκθεση του Δικτύου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα περιστατικά ρατσιστικής βίας με εμπλοκή ένστολων και δημοσίων λειτουργών. Κατά το 2016, το Δίκτυο κατέγραψε 6 περιστατικά ρατσιστικής βίας με δράστες ένστολους και στα 4 από αυτά στοχοποιήθηκαν ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι δύο περιπτώσεις τα θύματα ήταν αιτούντες άσυλο.

Σε θεσμικό επίπεδο τέλος η έκθεση αναφέρει ότι έχει γίνει μια σειρά από θετικά βήματα όπως η συνεργασία του Δικτύου με την ΕΛ.ΑΣ η οποία υποστηρίζει τις διαθέσιμες πλατφόρμες για την καταγγελία περιστατικών και παρέχει στο Δίκτυο και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα,βελτιωμένα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στο Δίκτυο το 2016, καταγράφηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 84 περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο. Στις 68 από αυτές τις περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες και στις υπόλοιπες 16 διενεργήθηκαν προκαταρκτικές εξετάσεις σε εκτέλεση αντίστοιχων εισαγγελικών παραγγελιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ