ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευμα του Reuters για τον Γολγοθά των Ελλήνων που ζουν χωρίς ρεύμα

Δημοσίευμα του Reuters για τον Γολγοθά των Ελλήνων που ζουν χωρίς ρεύμα
REUTERS

«Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος του Κώστα Αργυρού μαζεύονται και βρίσκονται ανάμεσα σε ένα βουνό από χρέη, στη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού της Ελλάδας. Η οικογένειά του χρωστά 850 ευρώ στην ΔΕΗ, ποσό που μοιάζει ελάχιστο σε σχέση με τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ των χρεών απέναντι στην δημόσια επιχείρηση από απλήρωτους λογαριασμούς». Αυτά αναφέρει δημοσίευμα του το πρακτορείου Reuters, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα από τα εκατοντάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα της κρίσης.

Ο τίτλος του άρθρου είναι: «Η μαύρη εποχή της Ελλάδας: Πώς η λιτότητα έσβησε τα φώτα».

reuters

Δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου συνάντησαν μία οικογένεια που προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην, την ώρα που οι λογαριασμοί κάθε μήνα είναι όλο και πιο φουσκωμένοι. Όπως γράφει το Reuters, o Αργυρός εργάζεται περιστασιακά σε δουλειές. «Όταν δουλεύεις μόνο μία φορά την εβδομάδα, τι να πρωτοπληρώσεις;», λέει ο 35χρονος, ο οποίος μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα σε προάστιο των Αθηνών, με την άνεργη γυναίκα του και τα τέσσερα μικρά παιδιά τους.

paidakia 1
paidakia 2

Η οικογένεια Αργυρού αποτυπώνει με εμβληματικό τρόπο την φτώχεια στην Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια λιτότητας: Καίνε ξύλα για να ζεστάνουν το σπίτι τους το χειμώνα, το φαγητό ετοιμάζεται σε μια μικρή εστία γκαζιού και το ζεστό νερό δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει πάντα στο σπίτι.

paidakia 3
download

Το μοναδικό φως τα βράδια είναι αυτό του μπλε, που όμως βγαίνει από την τηλεόραση, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι το χρέος απέναντι στη ΔΕΗ θα αυξηθεί περισσότερο. Ακόμη και οι λάμπες είναι χαμηλής φωτεινότητας καθώς είναι μόλις 5 βολτ, με τον Αργυρό να ανησυχεί για την όραση του ίδιου και της οικογένειάς του.

Σε αυτό το σημείο το πρακτορείο σημειώνει πως πάνω από το 40% των Ελλήνων χρωστούν χρήματα στην ΔΕΗ, με το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο από οπουδήποτε άλλο στην Ευρώπη.

Σαν συνέπεια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις φτωχογειτονιές στρέφονται στην ρευματοκλοπή, γεγονός που είναι σημαντικότερο πρόβλημα για τον Οργανισμό από τους απλήρωτους λογαριασμούς.

download 1 copy
download 2

«Η ρευματοκλοπή κοστίζει στην ΔΕΗ περίπου 500-600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο», δήλωσε ένας αξιωματούχος, ωστόσο η ίδια η επιχείρηση αρνήθηκε να σχολιάσει τα νούμερα αυτά. Ωστόσο, οι μετρήσεις της ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι περιστατικά ρευματοκλοπής έφτασαν στις 10.600 την περασμένη χρονιά, από 8.880 το 2013 και 4.470 το 2012.

Οι αρχές πιστεύουν ότι η ρευματοκλοπή είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη από όσο επιβεβαιώνει η ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματούχο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της:

Τα νοικοκυριά στη χώρα είναι εξοπλισμένα με αναλογικούς μετρητές, οι οποίοι είναι εύκολο να παραποιηθούν. Ένα από τα πιο κοινότυπα κόλπα είναι η χρησιμοποίηση μαγνητών, οι οποίοι επιβραδύνουν την μέτρηση για να δείχνει η κατανάλωση μικρότερη.

Μάλιστα, η κατάσταση αυτή έχει φέρει στο προσκήνιο μια ομάδα ακτιβιστών που έχουν δημιουργήσει το κίνημα 'δεν πληρώνω' και οι οποίοι αναλαμβάνουν την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά στα οποία έχει διακοπεί λόγω των χρεών. Η ομάδα λέει πως έκανε εκατοντάδες επανασυνδέσεις αυτή τη χρονιά.

download 3 copy

Η ΔΕΗ ελέγχει το 90% της λιανικής αγοράς και το 60% της χονδρικής αγοράς. Όμως αναμένεται να χάσει την κυριαρχία της πέφτοντας σε λιγότερο από 50% μέχρι το 2020, ως αποτέλεσμα του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

download 4

Οι θεσμοί θέλουν επίσης η ΔΕΗ να πουλήσει κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία, ωστόσο το χρέος των απλήρωτων λογαριασμών θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλή πώληση, σύμφωνα με κάποιους νομικούς. Αναλυτές εκτιμούν πως τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ έπεσαν σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που οδήγησε σε δανεισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή ενός χρέους τον Μάιο, σύμφωνα με το Reuters.

(Φωτογραφίες: Alkis Konstantinidis και Alexandros Avramidis)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ