ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2017: Τα έθιμα του Ρεθύμνου

Πάσχα 2017: Τα έθιμα του Ρεθύμνου
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το Πάσχα στο Ρέθυμνο Κρήτης αποτελεί μια ιδιαίτερη γιορτή. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών προετοιμάζονται για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τιμώντας την κάθε μέρα της ξεχωριστά. Μπορεί την σημερινή εποχή το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών να μη νηστεύει, αλλά οι κάτοικοι τηρούν ακόμη την «παράδοση».

Το Πάσχα στο Ρέθυμνο Κρήτης αποτελεί μια ιδιαίτερη γιορτή. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών προετοιμάζονται για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τιμώντας την κάθε μέρα της ξεχωριστά. Μπορεί την σημερινή εποχή το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών να μη νηστεύει, αλλά οι κάτοικοι τηρούν ακόμη την «παράδοση».

Τα έθιμα του Πάσχα ποικίλουν και τηρούνται από όλους. Ένα από αυτά που συνεχίζεται έως και σήμερα, είναι ότι οι νονοί δίνουν λαμπάδα στα πνευματικά τους παιδιά και ανταλλάσσουν ευχές με τις οικογένειές τους.

Οι νοικοκυρές τη Μεγάλη Εβδομάδα αφοσιώνονται στις ετοιμασίες παραδοσιακών φαγητών, τα οποία θα πρωταγωνιστήσουν στο Πασχαλινό τραπέζι, όπως τα Λαμπροκούλουρα, τα καλιτσούνια, τα λαμπριάτικα και τα τσουρέκια. Από την άλλη, οι άνδρες μαζεύουν ξύλα και βοηθούν στο ασβέστωμα.

Το έθιμο του καψίματος του Ιούδα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα κυρίαρχο ρόλο κατέχουν οι προετοιμασίες για το βάψιμο των αυγών και το στόλισμά τους. Ιδιαίτερη σημασία τις μέρες αυτές έχει το έθιμο του «ορφανού» με το κάψιμο του Ιούδα. Στα χωριά παιδιά και νέοι συλλέγουν ξύλα για το κάψιμο του Ιούδα. Στόχος του εθίμου αυτού είναι να καεί η προδοσία και η ατιμία, όπως επίσης και ο αγώνας μεταξύ των γειτόνων για το ποιος θα κρατήσει περισσότερο τη φλόγα αναμμένη.

Τη Εβδομάδα των Παθών κυριαρχούν πολλά και εξαιρετικά φαγητά ανάμεσα σε αυτά οι χοχλιοί, αγριόχορτα μαγειρεμένα με απίστευτα γευστικούς τρόπους, κάθε λογής πίτες, λουκουμάδες, κεφτέδες, μακαρόνια και φυσικά το πιο σημαντικό έδεσμα το οποίο δεν λείπει από κανένα σπίτι το Πάσχα, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς.

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι κοπέλες φροντίζουν τους κήπους και τα άνθη ώστε το βράδυ να στολίσουν τον επιτάφιο, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή μετά την αποκαθήλωση ξεκινούν οι ετοιμασίες για το τραπέζι του Σαββάτου. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου σε όλους τους δρόμους των χωριών.

17858031 1817187171941831 1054375133 n

Το Μεγάλο Σάββατο οι προετοιμασίες εντείνονται για τα Πασχαλινά τραπέζια και οι κάτοικοι στα χωριά, χαιρετούν ο ένας τον άλλο με τις φράσεις «Χριστός Ανέστη» και «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος».

Το Πασχαλινό τραπέζι

17838552 1817185988608616 433233442 o

Το Πασχαλινό δείπνο αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός για τους κατοίκους. Τα φαγητά που βρίσκονται στο τραπέζι είναι μαγειρεμένα με προσεκτικό και εξαιρετικό τρόπο. Αυτά είναι το αρνί, τα κοιλιδάκια, οι γαρδούμπες αυγολέμονο, το ριφάκι, το οφτό, το αυγολέμονο χοιρινό, οι συκωταριές στο τηγάνι, το κυνήγι, οι πέρδικες, ο λαγός και το κουνέλι, τα πασχαλιάτικα καλιτσούνια, οι πατάτες και τα μακαρόνια με το τυρί, το κοκκινιστό κρέας, τα χειροποίητα λουκάνικα, το απάκι (χοιρινές μπουκιές καπνισμένες και φυλαγμένες στο λίπος τους), όπως επίσης και πολλά ακόμη. Ξεχωριστό ρόλο έχει η ρακή και το κρασί με το οποίο πραγματοποιείται διαγωνισμός για το ποιος έφερε το καλύτερο.
«Σήμερα είναι Πασχαλιά κι αν η ευχή μου πιάνει το τέλος κάθε Γολγοθά εύχομαι να σημάνει. Σαν ξημερώσει η Ανάσταση κι ο ήλιος ανατείλει δέξου ευχές αμέτρητες απ' τα δικά μου χείλη. Πέμπω τη σκέψη να σε βρει, μαζί σου να τσουγκρίσει Χριστός Ανέστη να σου πει κι οπίσω να γυρίσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ