ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2017: Η «Ασπροδευτέρα» και το «νυφοδιάλεγμα» στην Καλαμπάκα

Πάσχα 2017: Η «Ασπροδευτέρα» και το «νυφοδιάλεγμα» στην Καλαμπάκα
YOUTUBE/Καλαμπάκα - Πασχαλόγιορτα 2016

Για τα «Πασχαλόγιορτα» της Καλαμπάκας (εκδηλώσεις λαϊκής έκφρασης που εντάσσονται στις ημέρες του Πάσχα), ο αείμνηστος Στέφανος Θανασούλας γράφει στο βιβλίο του «Λαογραφικά Καλαμπάκας»:

«Η δεύτερη μέρα του Πάσχα η Ασπροδευτέρα ή Νιά Δευτέρα γιορτάζεται κι αυτή λαμπρά. Το απόγευμα όλοι πηγαίνουν στην Πουλιάνα, όπου στήνεται χορός με τραγούδια τοπικά, τα «καλαμπακιώτικα». Πρώτος σέρνει το χορό ο δήμαρχος. Ακολουθούν άντρες, παιδιά της παντρειάς κι άλλοι νεαροί. Στο κατόπι τους πιάνονται γυναίκες, νύφες ασπροντυμένες, κορίτσια για νυφοδιάλεγμα κι άλλα μικρότερα κοντά τους. Τελειώνει το πανηγύρι από εκεί, όταν σημάνει εσπερινό η καμπάνα της εκκλησίας, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά την πασχαλινή λειτουργία της εκκλησίας μας, την άλλη μέρα, την Τρίτη του Πάσχα, την Ασπροτρίτη ή Νια Τρίτη, όπως λέγεται, στρώνεται πάλι πλούσιο πασχαλινό τραπέζι. Κι ύστερα στήνεται πάλι μεγάλος χορός στην Πουλιάνα και τα τραγούδια ακούγονται παντού ως πέρα, ώσπου απ' το καμπαναριό να σημάνει εσπερινός με του οποίου την "απόλυση" τελειώνουν και τα Πασχαλόγιορτα...».

Εμπειρία μοναδική είναι και το έθιμο του κρεμάσματος των μαντηλιών στο σπηλαιώδες μονύδριο του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά στο Καστράκι και στο αντίστοιχο μονύδριο Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό Άγιος Δημήτριος Χασίων, η περιφορά των εικόνων και των λειψάνων στο Καστράκι την Τρίτη μέρα της Διακαινησίμου, το πανηγύρι στο Παλαιό Κυριακό των Μετεώρων, την Παναγία Ζωοδόχου Πηγής στο Καστράκι κα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ