ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχο των μεταγωγών κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Έλεγχο των μεταγωγών κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Την άμεση μεταφορά των κρατουμένων που προσέρχονται στα δικαστήρια της Αθήνας για να καταθέσουν ως μάρτυρες, στις φυλακές από τις οποίες προέρχονται -εφ’ όσον έχει ολοκληρωθεί ο λόγος της μεταγωγής τους- ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με εγκύκλιο.

Στις φυλακές Κορυδαλλού παρατηρείται φαινόμενο να γίνεται μεταγωγή κρατουμένων, πολλές φορές και επικίνδυνων, από άλλες φυλακές, καθώς κλητεύονται προσχηματικά, από κατηγορουμένους για να καταθέσουν ως μάρτυρες στα δικαστήρια της Αττικής.

Όμως, μερικές από τις δίκες αυτές είναι μεγάλης διάρκειας και οι κρατούμενοι παραμένουν για μεγάλο διάστημα στις φυλακές Κορυδαλλού. Υπάρχουν και περιπτώσεις κρατουμένων που έχουν μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες και «ξεχνιούνται», παραμένοντας για πολύ μεγάλο διάστημα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην εγκύκλιό του προς τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας (και αυτοί με την σειρά τους προς τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών) ο αντεισαγγελέας ζητεί να μεριμνούν, ώστε όταν διατάσσουν την μεταγωγή κρατουμένου να φροντίζουν, όπως έχουν την υποχρέωση από την νομοθεσία, για την επαναμεταγωγή τους, αμέσως μόλις εκλείψει ο λόγος της μεταγωγής.

Παράλληλα, ο Βασίλης Πλιώτας ζητεί από τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών, όταν υπάρχει κλήτευση κρατουμένων από κατηγορούμενους, για να καταθέσουν ως μάρτυρες, να ελέγχεται το εμπρόθεσμο της υποβολής του αιτήματος και εάν αναφέρεται συγκεκριμένα το θέμα για το οποίο θα εξεταστεί ο μάρτυρας, απαραίτητες προϋποθέσεις για το παραδεκτό του αιτήματος κλήτευσης μάρτυρα.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι εισαγγελείς παρατηρούν έλλειψη των απαραίτητων αυτών στοιχείων, να απορρίπτουν τις αιτήσεις κλήτευσης των μαρτύρων και να μην υλοποιούνται οι μεταγωγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ