ΕΛΛΑΔΑ

Τρίκαλα: 38χρονος εξαπατούσε ηλικιωμένους και τους ζητούσε χρήματα

Τρίκαλα: 38χρονος εξαπατούσε ηλικιωμένους και τους ζητούσε χρήματα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μία περίπτωση απάτης και δύο απόπειρες απάτης σε βάρος ηλικιωμένων που διαπράχθηκαν στην πόλη των Τρικάλων εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία, ενώ ένας από τους δράστες ταυτοποιήθηκε. Πρόκειται για έναν 38χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 38χρονος, διέπραξε τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις:

Την 26-04-2017 προσποιούμενος τον αστυνομικό, εξαπάτησε 79χρονο και με το πρόσχημα ότι το παιδί του ευθύνεται για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, κατάφερε να πείσει τον ηλικιωμένο να παραδώσει σε άγνωστο συνεργό του το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ, για την απεμπλοκή του από τις επικείμενες συνέπειες.

Την 29-03-2017 και την 27-04-2017 αποπειράθηκε να εξαπατήσει δύο ακόμη ηλικιωμένες, ηλικίας 77 και 79 ετών, μαζί με άγνωστους συνεργούς του, προσποιούμενος στην πρώτη περίπτωση τον υπάλληλο της Δ.Ε.Η. με το πρόσχημα να επιδιορθώσει σχετική βλάβη στον μετρητή ρεύματος της οικίας της, ενώ στην δεύτερη περίπτωση προσποιούμενος γνωστό συγγενικό της πρόσωπο με το πρόσχημα ρύθμισης οφειλής του.

Από την κατοχή του 38χρονου κατασχέθηκαν το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητό του και ένα κινητό τηλέφωνο καθώς και το χρηματικό ποσό των 95 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του δράστη και των συνεργών του σε παρόμοιες περιπτώσεις απάτης.

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας υπενθυμίζει στους πολίτες τις κάτωθι χρήσιμες συμβουλές:

-Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό σας πρόσωπο (συνήθως το παιδί σας) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού και απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλει, προκειμένου να απεμπλακεί το συγγενικό σας πρόσωπο από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες.

-Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

-Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

-Μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου.

-Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

-Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

-Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

-Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

-Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ