ΕΛΛΑΔΑ

Πόσες εργατοώρες προστίθενται από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Πόσες εργατοώρες προστίθενται από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/Φωτογραφία αρχείου

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 32 Κυριακές θα αυξήσει τις εργατοώρες για τους υπαλλήλους, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες των εμπόρων, η μέχρι τώρα λειτουργία οκτώ Κυριακές, δεν συνέβαλλε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αυτά προκύπτουν από τα συνοδευτικά έγγραφα που έστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μαζί με επιστολή διαμαρτυρίας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 32 Κυριακές μέσα στον χρόνο, αντί για οκτώ.

Συγκεκριμένα, επιπλέον 8,8% ώρες εργασίας προκύπτουν για τους απασχολουμένους στο εμπόριο από την λειτουργία των καταστημάτων 32 Κυριακές μέσα στον χρόνο, αντί για 8, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό έγγραφο, για απασχόληση 22 πραγματικών ημερών τον μήνα, οι επιπλέον εργατοώρες είναι 2.368 ανά έτος, έναντι 2.176 εργατοωρών ανά έτος για 8 Κυριακές και για εργασία 20 εργατοωρών (4 εβδομάδες/μήνα) είναι 2.176 εργατοώρες ανά έτος, έναντι 1.984 εργατοωρών ανά έτος με 8 Κυριακές ανοικτά τα μαγαζιά.

Συνολικά δηλαδή, + 192 εργατοώρες ανά έτος για τις 32 Κυριακές έναντι των 8.

Στο μεταξύ, η ΕΣΕΕ επισυνάπτει στα έγγραφα που έστειλε στον πρωθυπουργό, τα αποτελέσματα των περιοδικών ερευνών της, σύμφωνα με τις οποίες αποτυπώνεται ότι η λειτουργία των Κυριακών δεν φαίνεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη δημιουργία δηλαδή θέσεων εργασίας.

Βασικές διαπιστώσεις ΕΣΕΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή

Οι βασικές διαπιστώσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, σύμφωνα με τις έρευνες της ΕΣΕΕ είναι οι εξής:

- Σύμφωνα και με την ποσοτική αποτίμηση του μέτρου σε επίπεδο τζίρου, στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι μόνο δεν βοηθά τον εμπορικό κόσμο, αλλά επιδεινώνει την υπάρχουσα βεβαρημένη κατάσταση σε περίοδο εκτεταμένης ύφεσης.
- Δεν συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά αντίθετα επιβαρύνει προσωπικά και επαγγελματικά τον Έλληνα επιχειρηματία.

- Η λειτουργία των καταστημάτων φαίνεται να έχει ουσιαστικό νόημα μόνο όταν είναι έκτακτη (Χριστούγεννα, Πάσχα), καθώς δεν ενισχύεται ο ανταγωνισμός, αλλά εντείνεται η πίεση στους μικρομεσαίους εμπόρους. Ακόμα και οι δυο Κυριακές μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, φαίνεται ότι δεν δίνουν θετικό πρόσημο στην αγορά.
- Δεν επεκτείνει το ωράριο των καταστημάτων, καθώς είναι ήδη απελευθερωμένο από το 2005. Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο. Παράλληλα, όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή με απόφαση του περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται.
- Πρόκειται για μια νέα καταναλωτική συνήθεια, που σε μια εποχή με χαμηλή αγοραστική κίνηση και ακόμη πιο χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, δεν έχει θετική αντιπροσφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ