ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη 46χρονος που έκρυβε αρχαίο θησαυρό στο σπίτι του στον Άλιμο (pics)

Συνελήφθη 46χρονος που έκρυβε αρχαίο θησαυρό στο σπίτι του στον Άλιμο (pics)
astynomia.gr

Ένας 46χρονος συνελήφθη, στον 'Αλιμο Αττικής από αστυνομικούς του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή και μεταφορά αρχαίων κινητών μνημείων μεγάλης αξίας.

Σε βάρος του συλληφθέντα, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

keimilia

Έπειτα από πολύμηνη έρευνα για την ταυτοποίηση άγνωστου άνδρα που κατείχε ένα εξαιρετικά σπάνιο αρχαίο κυκλαδικό ειδώλιο και μία αρχαία επιγραφή, τα οποία προσπαθούσε να πουλήσει έναντι του ποσού του 1.000.000 ευρώ, εντοπίσθηκε ο 46χρονος σε χώρο στάθμευσης κοντά στη Μαρίνα Αλίμου.

keimilia10

Μετά από έρευνα σε σακίδιο που κατείχε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αρχαία αντικείμενα, τα οποία επιδείχθηκαν σε αρμόδια αρχαιολόγο του τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

keimilia20

Η αρχαιολόγος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για γυναικείο ειδώλιο πρωτοκυκλαδικής περιόδου, που χρονολογείται στο 2.800-2.300 π.Χ, αποτελούμενο από τρία συνανήκοντα μέλη, συνολικού μήκους 80 εκατοστών, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και επιγραφή σε χάλκινο έλασμα, μέγιστου μήκους 30 εκατοστών και μέγιστου ύψους 13 εκατοστών, τα οποία υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ