ΕΛΛΑΔΑ

Εξαίρεση των μηχανικών από την υποχρεωτική χρήση POS ζητά το ΤΕΕ

Εξαίρεση των μηχανικών από την υποχρεωτική χρήση POS ζητά το ΤΕΕ
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την εξαίρεση των μηχανικών από την υποχρεωτική χρήση POS στις συναλλαγές τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, ζητά ο πρόεδρος του Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η οποία κοινοποιείται στον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, στην υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όπως υπογραμμίζεται, «η επιβολή πρόσθετου κόστους στις συναλλαγές των μηχανικών με τους εντολείς τους, το οποίο θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν στους τελευταίους, έχει ως συνέπεια αδικαιολόγητη, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και δυσχέρανση της πρόσβασης σε μηχανικό για τους πολίτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ασφάλεια των έργων & των κατασκευών».

Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, οι εισπράξεις των αμοιβών των μηχανικών γίνονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό. Το ΤΕΕ διαθέτει, από το 2007, πληροφοριακό σύστημα υποβολής και υπολογισμού της νόμιμης αμοιβής το οποίο εκδίδει κωδικούς κατάθεσης των αμοιβών σε επαγγελματικό λογαριασμό και έτσι δεν τίθεται θέμα απόκρυψης φορολογικής ύλης.

Επιπλέον, το ύψος των αμοιβών των μηχανικών, λόγω της φύσεως της παρεχόμενης εργασίας, η οποία δεν είναι στιγμιαία και απαιτεί χρόνο ολοκλήρωσης, είναι σχετικά υψηλή ανά συναλλαγή (μέσος όρος 2016 περίπου 600 ευρώ) και δεν προσφέρεται για είσπραξη μέσω POS.

Όπως υποστηρίζει το ΤΕΕ, με δεδομένο ότι οι αμοιβές υπολογίζονται και καταβάλλονται σε επαγγελματικό λογαριασμό, η επιβολή POS δεν συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, απλά θα επιβαρύνει τους μηχανικούς και τους πολίτες.

Προσθέτοντας, ότι ο λήπτης, των υπηρεσιών δεν είναι καταναλωτής και αντιστοίχως ο μηχανικός κατά την παροχή των υπηρεσιών δεν είναι «προμηθευτής».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η υποχρεωτική χρήση POS για την εκτέλεση συναλλαγής παραβιάζει το δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας μεταξύ των μερών (μηχανικός - εντολέας), καθώς προωθεί, ως μη όφειλε, τη χρήση ενός τραπεζικού προϊόντος σε βάρος των άλλων, παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι τράπεζες παρέχουν ευνοϊκότερη τιμολόγηση στους επαγγελματίες μηχανικούς για τη χρήση επαγγελματικών λογαριασμών, με αποτέλεσμα τη μικρότερη επιβάρυνση τόσο του μηχανικού όσο και του εντολέα του, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζεται υπέρτερο, προστατευόμενο από το νόμο και το Σύνταγμα, δικαίωμα.

Σημειώνεται επίσης, ότι το εν λόγω πρόσθετο κόστος, λόγω της χρήσης POS, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτοτελές μέγεθος, αλλά αθροιστικώς με όλες τις υπόλοιπες χρηματικές επιβαρύνσεις, που έχουν επωμιστεί τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πολίτες.

Τέλος, στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογραμμίζει ότι η διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική και επαγγελματική κρίση έχει ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του μηχανικού. Η υποχρεωτική επιβολή του κόστους αγοράς ή μίσθωσης τερματικού μηχανήματος POS σε μηχανικούς, που εκ των πραγμάτων δεν θα το χρησιμοποιήσουν, είναι προδήλως δυσανάλογη και αδικαιολόγητα επαχθής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ