ΕΛΛΑΔΑ

Για την ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου» η ληστεία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Για την ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου» η ληστεία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Η ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου» ή ακόμα και ένα πρώτο σκαλοπάτι για την ένταξη σε οργάνωση του αντάρτικου πόλης, βρίσκεται, σύμφωνα με τις Αρχές ασφαλείας, πίσω από την ληστεία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Η σύλληψη από την «άμεση δράση» του ληστή, έφερε στο φως στοιχεία που έκαναν την αντιτρομοκρατική να έχει πια την υψηλή εποπτεία της έρευνας.

Η αποκάλυψη ότι ο ληστής που συνελήφθη είναι αδελφός φυλακισμένου για ληστείες και οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» σήμανε συναγερμό στις Αρχές.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας τονίζουν ότι τόσο ο τρόπος δράσης, όσο και το γεγονός ότι ο 25χρονος που συνελήφθη δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ενισχύουν ακόμα περισσότερο το σενάριο να ήταν η ληστεία ο τρόπος για να γεμίσουν το «επαναστατικό ταμείο».

Ο νεαρός που συνελήφθη, δήλωσε φοιτητής στο Πολυτεχνείο και είχε απέναντι στους αστυνομικούς αρνητική στάση, ως και επιθετική. Πάντως, ποτέ δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν και ούτε καν είχε προσαχθεί.

Όμως, οι Αρχές τον εντόπιζαν σχεδόν πάντα στις συγκεντρώσεις και τις πορείες που οργάνωναν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο φυλακισμένος πάντως αδελφός του, καταδικάστηκε για τις ληστείες που είχε κάνει μαζί με άλλα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο Βελβεντό Κοζάνης και στο Πυργετό Λάρισας, ενώ είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στους «Πυρήνες». Ο ίδιος όμως διαχώριζε πάντα τη θέση του από τη συγκεκριμένη οργάνωση, ενώ και οι σχέσεις των συγκεκριμένων αντιεξουσιαστών με την ηγετική ομάδα της «Συνομωσίας» είναι τεταμένη με πολλές προστριβές.

Πάντως, από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής το 2013 οπότε και συνελήφθη μαζί με άλλα άτομα του αντάρτικου πόλης σε καφετέρια στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχε διαπιστωθεί ότι βρέθηκε γενετικό υλικό του σε αποτσίγαρα, σε οίκημα ασφαλείας στην οδό Διστόμου 87, στον Κολωνό, καθώς επίσης και:

-σε μπουκάλι, ληστεία ΑΤΕ Φλώρινας

-σε γάντι, ληστεία Βελβεντό Κοζάνης

-σε κλείστρο όπλου CREVNA ZASTAVA, που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.

-σε ξυραφάκι, σε οίκημα ασφαλείας στην οδό Ελ Αλαμέιν στο Χαλάνδρι

-σε πουκάμισο, σε οίκημα ασφαλείας επί της οδού Καρπενησιώτη 66 και Δυκονύμου 20, στα Τουρκοβούνια Αττικής, εκεί όπου μάλιστα είχαν βρεθεί ακόμα και σχέδια για απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι Αρχές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο συνεργός του 25χρονου στη ληστεία που κατάφερε να εξαφανιστεί ανήκει επίσης στον χώρο των αντιεξουσιαστών.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι η μηχανή που χρησιμοποίησαν για να πάνε στο γεωπονικό πανεπιστήμιο δεν έπαιρνε μπροστά γιατί έπεσε στο οδόστρωμα, ενώ ήταν κλεμμένη από τους δράστες.

Το όπλο που βρέθηκε πάνω στον 25χρονο έχει ήδη σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για βαλλιστική εξέταση.

Στελέχη της ΕΛΑΣ επαναλαμβάνουν πάντως την εκτίμησή τους ότι ο χώρος της τρομοκρατίας βρίσκεται μπροστά σε μια διαδικασία στρατολόγησης νέων μελών και θυμίζουν με νόημα τις περιπτώσεις με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που δεν είχαν εκραγεί, αλλά και την «εκκωφαντική» σιωπή των τρομοκρατικών οργανώσεων στο θέμα των προκηρύξεων, καθώς ακόμη και σήμερα δεν έχει σταλεί ανάληψη ευθύνης ούτε για το δολοφονικό χτύπημα στη διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη πριν από τέσσερις μήνες, αλλά ούτε για την αποστολή των τρομοδεμάτων πριν από δυο μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ