ΕΛΛΑΔΑ

Σαρωτικές αλλαγές σε συντάξεις προτείνει το πόρισμα των Σοφών για το ασφαλιστικό

Σαρωτικές αλλαγές σε συντάξεις προτείνει το πόρισμα των Σοφών για το ασφαλιστικό
EUROKINISSI/ΙΑΣΩΝΑΣ ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ

Παρουσιάζεται την Πέμπτη το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό για να ακολουθήσει ο δημόσιος διάλογος και η κατάθεση το Νοέμβριο του σχετικού νομοσχεδίου με τις ανατροπές που έρχονται στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, η μείωση των συντάξεων αλλά και ο συνυπολογισμός της ατομικής και οικογενειακής περιουσίας για την απονομή τους είναι δυο από τις πιο σκληρές προτάσεις.

Παράλληλα, οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών στο ασφαλιστικό οδηγούν σε ενοποιήσεις ταμείων, με τη δημιουργία είτε ενός ταμείου μαμούθ για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες είτε τριών υπέρ ταμείων
για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για ελεύθερους επαγγελματίες και για τους αγρότες.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Σοφών η εγγυημένη, βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις, τα οποία και θα μειώνουν τη σύνταξη ατομικά και οικογενειακά.

"Πρόκειται να έρθει ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο με μια μείζονα μεταρρύθμιση τον επόμενο μήνα. Εκεί θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα" δήλωσε την Τετάρτη από τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.

Νωρίτερα σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, ο υπουργός, είχε κάνει λόγο για αποφυγή οριζόντιων μειώσεων και εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, με ειδική μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ανέφερε μάλιστα ότι το πόρισμα της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα το οποίο και θα ληφθεί υπόψη, αλλά η κυβερνηση είναι αυτή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό έπειτα και από τον δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ