ΕΛΛΑΔΑ

Πατούλης: Να παραμείνει ο προληπτικός έλεγχος στους ΟΤA

Πατούλης: Να παραμείνει ο προληπτικός έλεγχος στους ΟΤA
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί ο προληπτικός έλεγχος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ ), τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης την Πέμπτη, σε εκδήλωση με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον», που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εισηγήσεις σχετικά με το ρόλο, τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τάχθηκε υπέρ του προληπτικού ελέγχου υποστηρίζοντας πως «η κατάργησή του θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα αφού οι υπόλογοι θα τελούν πάντοτε υπό την ανασφάλεια και τον φόβο καταλογισμού τους και μάλιστα με την πάροδο μακρού χρόνου». Ωστόσο επισήμανε ότι:

Θα πρέπει να υπάρξει και νομολογιακά μία σαφής διάκριση μεταξύ της αστικής ευθύνης των αιρετών όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρ. 232 του Καλλικράτη για θετική ζημία που αυτοί προκάλεσαν και της δημοσιονομικής ευθύνης που αυτοί έχουν ως υπόλογοι στα πλαίσια της παρεμβατικής τους ανάμειξης στην διαχειριστική διαδικασία, με δεδομένο ότι, ο αστικά ευθυνόμενος ουδόλως συνδέεται με την διαχειριστική διαδικασία.

Πρέπει επομένως μετά την εφαρμογή του άρθρ. 232 του Καλλικράτη να αποσαφηνισθεί το ζήτημα αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ