ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικές NAVTEX για κυπριακή ΑΟΖ και Καστελλόριζο

Τουρκικές NAVTEX για κυπριακή ΑΟΖ και Καστελλόριζο
REUTERS/ POOL/Φωτογραφία αρχείου

Στρατηγική έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο επιλέγει η Άγκυρα. Τις τελευταίες 24 ώρες, οι τουρκικές αρχές έχουν εκδώσει σειρά από NAVTEX για ασκήσεις εντός κυπριακής ΑΟΖ και προσομοιώσεις έρευνας και διάσωσης πέριξ του Καστελλόριζου.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 585/17 δεσμεύθηκε περιοχή για πυρά το απόγευμα της Τετάρτης, στα νοτιοδυτικά της Πάφου σε περιοχή εντός των οικοπέδων 6 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στη συγκεκριμένη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ περιπολεί πάντα –ανεξάρτητα από την έκδοση NAVTEX– μία τουρκική φρεγάτα (συνήθως εναλλάσσονται η «Γκαζιαντέπ» και η «Γκελιμπολού»).

Με τις NAVTEX 586/17 και 592/17, αντιστοίχως, ανακοινώθηκε άσκηση με πυρά στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόριζου, αλλά και εκπαίδευση έρευνας και διάσωσης περί το ελληνικό νησί. Την Τετάρτη, συνεχίστηκαν, επίσης, οι έρευνες του ωκεανογραφικού «Τσουμπουκλού» στην περιοχή μεταξύ Χίου και Ικαρίας, όπου, επίσης, δεσμεύθηκε μέρος της για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, στο στρατιωτικό σκέλος, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μεγάλη χερσαία άσκηση μεταξύ της κυπριακής Εθνικής Φρουράς και των Ειδικών Δυνάμεων του Ισραήλ. Η άσκηση θα εξελιχθεί στο όρος Τρόοδος και εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Λευκωσία και Ιερουσαλήμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ