ΕΛΛΑΔΑ

Πρόκληση από την Αλβανία: «Σκλαβωμένη Τσαμουριά» οι Φιλιάτες

Πρόκληση από την Αλβανία:  «Σκλαβωμένη Τσαμουριά» οι Φιλιάτες
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Σε μια προκλητική κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση της Αλβανίας χαρακτηρίζοντας τους Φιλιάτες, τμήμα της Τσαμουριάς, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οξεία αντίδραση της Αθήνας. 

Ειδικότερα, ο δήμαρχος των Τιράνων, προχώρησε στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της αλβανικής πρωτεύουσας, ετοιμάζοντας εγκαίνια. Σύμφωνα με το epiruspost.gr, στην πλατεία αυτή τοποθέτησαν μία πέτρα από κάθε σημείο των Αλβανικών εδαφών, μεταξύ των άλλων και από τους Φιλιάτες, καθώς πιστεύουν ότι αποτελεί «τμήμα της σκλαβωμένης Τσαμουριάς».

Ο επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων Σφετίμ Ιντρίζι έσπευσε να δηλώσει ότι η Τσαμουριά είναι κομμάτι της Αλβανίας, το οποίο έχει καταληφθεί δια της βίας από την Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο ίδιος:

Αποτελεί μεγάλη έκπληξη που η Ελλάδα έχει το στόμα να παραπονιέται, γνωρίζοντας ότι όχι μόνο έχει καταβροχθίσει αλβανικά εδάφη και αρνείται τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, αλλά συνεχώς τροφοδοτεί άλλες αξιώσεις στο αλβανικό έδαφος. Αρκεί να δούμε τα ονόματα των πόλεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, που είναι σκαλισμένα στο τοίχο του Κοινοβουλίου, στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, για να καταλάβουμε ότι η σοβινιστική όρεξη της Μεγάλης Ιδέας εξακολουθεί να είναι ζωντανή στην ελληνική πολιτική.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προανήγγειλε ότι «η επιστροφή της «τσαμουριάς» στους Αλβανούς είναι μόνο θέμα χρόνου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής δήμαρχος των Τιράνων, ο οποίος σε δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι στην πλατεία έχουν τοποθετηθεί και πέτρες από τους Φιλιάτες για λόγους.... συμβολικούς. Χαρακτηριστικά είπε:

Αυτή είναι η πλατεία όλων των Αλβανών, όπου και αν βρίσκονται και όλες οι ομάδες των Αλβανών εκπροσωπούνται σε αυτό το τετράγωνο. Είναι το τετράγωνό μας και έχουμε κρίνει ότι αυτό είναι σωστό. Φυσικά υπάρχουν λίθοι από την «τσαμουριά», υπάρχει ένας λίθος από τις Φιλιάτες.

Αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία

Για το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας:

«Κάποιοι στην Αλβανία επιμένουν σε ανύπαρκτα ζητήματα. Παραμένουν επικίνδυνα ανιστόρητοι και επικίνδυνα εθνικιστές. Έτσι, όμως, βλάπτουν τις σχέσεις της χώρας τους, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές είναι το τελευταίο που χρειάζονται τα Βαλκάνια αυτήν την ώρα. Να σταματήσουν, λοιπόν, κάθε προκλητικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ