ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Μυτιλήνη: Η επόμενη μέρα και οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Σεισμός Μυτιλήνη: Η επόμενη μέρα και οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Συντρίμμια, φόβος και απόγνωση στη Μυτιλήνη μία μέρα μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια του Πλωμαρίου, αφήνοντας πίσω του μια νεκρή, πάνω από δέκα τραυματίες και ερείπια.

Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου διανυκτέρευσαν σε σκηνές που στήθηκαν από τον στρατό, ενώ εξακολουθούν να αγωνιούν από τα Ρίχτερ των μετασεισμών που σημειώνονται. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 60 μετασεισμοί, ωστόσο η μικρή έντασή τους προβληματίζει τους σεισμολόγους.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, με την πλούσια σεισμική διαδικασία που εκδηλώνεται κατά μήκος της συγκεκριμένης περιοχής του πρωτεύοντος ρήγματος.

Αναφερόμενος στη σεισμικότητα στη μείζονα περιοχή ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας συνεκτιμά πως οι «σεισμοί θα συνεχιστούν και (αυτό) είναι πολύ καλό ώστε να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση που υπάρχει κατά μήκος του τεκτονικού ρήγματος».

180999281

«Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη (αφού) όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση», σημειώνει ο κ. Λέκκας που αναφέρει πως οι επιστήμονες έχουν σαν ταυτόχρονη αποστολή τους και την έρευνα της επίδρασης των σεισμικών εκδηλώσεων στην περιοχή που επλήγη περισσότερο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες και τόνισε πως ο σεισμός της Δευτέρας θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. «Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί», είπε.

Απόγνωση στο χωριό Βρίσα

Σχεδόν ολοκληρωτικά ισοπεδωμένο είναι το χωριό Βρίσα από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου, καθώς σχεδόν τα περισσότερα κτίρια είτε έχουν καταρρεύσει, είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να μην μπαίνουν μέσα στα σπίτια τους, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος για νέες καταρρεύσεις εξαιτίας των μετασεισμικών δονήσεων που σημειώνονται.

181024121


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Περίπου το 80% των σπιτιών - χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι πια σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν. Από τα ερείπια ενός από τα σπίτια αυτά ανασύρθηκε χθες στις 8.20 το βράδυ νεκρή, η γυναίκα. Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι 850 περίπου κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι.

Από τον Στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο υποδοχής και Πιστοποίησης της Μόριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.

Από τον σεισμό προκλήθηκαν κατολισθήσεις που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα του νότιου νησιού, ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχώρια, ζημιές ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, ζημιές σε εκκλησίες - μνημεία της πόλης και της υπαίθρου, είναι ο απολογισμός του σεισμού.

181023421


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Από χθες το βράδυ, με εντολή του πρωθυπουργού, στο νησί βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ειδικοί επιστήμονες.

Στη Λέσβο φτάνει σήμερα και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών. Θα ελέγξουν σχολεία, νοσοκομεία και όλα τα δημόσια κτίρια. Σημειώνεται ότι η σεισμόπληκτη περιοχή του νησιού έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

181022981


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και όλοι οι αντιδήμαρχοι, ενώ με ελικόπτερο έφτασε στην περιοχή, από την Ικαρία, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι λόγω του σεισμού ανέβαλε τις σημερινές πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα νησιά Χίο και Μυτιλήνη. Για προληπτικούς λόγους όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μυτιλήνη σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ