ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βρίσα ο Κ. Μητσοτάκης - Ζήτησε άμεση στήριξη στους κατοίκους και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (pics)

Στη Βρίσα ο Κ. Μητσοτάκης - Ζήτησε άμεση στήριξη στους κατοίκους και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (pics)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στη σεισμόπληκτη Βρίσα βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή την περασμένη Δευτέρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περπάτησε στα σοκάκια και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής συζητώντας με ειδικούς τεχνικούς που εργάζονται για την καταγραφή των ερειπωμένων σπιτιών.

18106913

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στους λιγοστούς κάτοικους που μπαίνουν στα σπίτια τους συνοδευόμενοι από αστυνομικούς για να πάρουν ρούχα και αντικείμενα αξίας, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε «υπομονή», ενώ σε όλους τους τόνους επανέλαβε την ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης τους, αλλά και άμεσα ξαναζωντανέματος του χωριού.

18106915

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης συναντήθηκε και συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκας, την περιφερειάχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον δήμαρχο του νησιού και τον πρόεδρο της τοπική κοινότητας Βρίσας Στρατή Παράκοιλα.

«Μετά το επικοινωνιακό κρετσέντο που είναι φυσιολογικό να υπάρξει, είναι ανάγκη να έχουμε μια συνεχή εγρήγορση στην κατεύθυνση της υλοποίησης συγκεκριμένων πραγμάτων σε όφελος των κατοίκων και του ξαναζωντανέματος του χωριού. Θα είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση που όμως αξίζει τον κόπο να την στηρίξουμε» σημείωσε στις δηλώσεις του.

«Είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω την τεράστια καταστροφή, την οποία έχει υποστεί αυτός ο πολύ όμορφος παραδοσιακός οικισμός. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια σε αυτές τις περιπτώσεις», είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας:

Πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία, κατά την οποία πρώτα να καταγραφούν, με μεγάλη ταχύτητα, όλες οι ζημιές. Και στη συνέχεια, η οργανωμένη Πολιτεία και η Περιφέρεια να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους. Να εκδοθούν τάχιστα οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που θα καλύψουν οικονομικά όσους επλήγησαν. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια προσωρινή στέγη.

18106789

Να υπάρξει απαλλαγή, για δύο χρόνια, από τις φορολογικές υποχρεώσεις, που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και την περιουσία τους. Και, βέβαια, το πιο δύσκολο έργο: Να δρομολογηθεί σταδιακά - και αφού έχουν προχωρήσει όλες οι επιστημονικές μελέτες - η δύσκολη και επίπονη διαδικασία ανακατασκευής αυτού του πολύ όμορφου χωριού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όπως τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «η συμβολή και αρωγή της Πολιτείας, όμως, δοκιμάζεται σε βάθος χρόνου. Και γι' αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις διαδικασίες σε βάθος χρόνου. Να σιγουρευτούμε ότι το πολύ όμορφο αυτό χωριό θα ξαναζήσει και δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε:

Είναι προσωπική δέσμευση, δική μου και της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα σκύψουμε με πολλή μεγάλη προσοχή πάνω σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Μετά τη Βρίσα και πριν αναχωρήσει από το νησί ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα χωριά της Επαρχίας Πλωμαρίου, που έχουν πληγεί επίσης από τον Εγκέλαδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ