ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας απαγορεύει τον στολισμό της Εκκλησίας σε γάμους και βαπτίσεις

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας απαγορεύει τον στολισμό της Εκκλησίας σε γάμους και βαπτίσεις
Φωτό αρχείου eurokinissi/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τους υπερβολικούς στολισμούς εντός και εκτός των ιερών ναών σε γάμους και βαπτίσεις απαγορεύει ο μητροπολίτης Φθιώτιδας καθώς, όπως υποστηρίζει, οι υπέρμετροι στολισμοί δίνουν αφορμές για δυσμενή σχόλια εις βάρος της Εκκλησίας. Μάλιστα στρέφεται κατά των επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι, όπως λέει «προσπαθούν να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία των πελατών τους».

«Φωτιζόμενες γλάστρες με δεκάδες μέτρα κορδέλες και τούλια, αψίδες με ψεύτικά άνθη, παιδικά παιχνίδια με διάφορα φουσκωτά, μάγισσες με πρόσωπα του παραμυθόκοσμου και άλλα πολλά συνθέτουν τη διακόσμηση μερικών Μυστηρίων, η οποία και κόστος μεγάλο έχει, μάλιστα προκλητικό για την εποχή της οικονομικής στενότητας και κτυπητή ασέβεια» σημειώνει ο μητροπολίτης.

«Η ως άνω σύστασή μου δεν είναι προτροπή ή συμβουλή, αλλά είναι εντολή και οφείλετε να συμμορφωθείτε απολύτως με τη νέα πραγματικότητα» καταλήγει αυστηρά ο μητροπολίτης, απευθυνόμενος σε ιερείς στη γεωγραφική ακτίνα της αρμοδιότητάς του.

Μελλόνυμφοι αλλά και εκπρόσωποι της βιομηχανίας του γάμου, μία εκ των ελάχιστων που σε πείσμα της εποχής αναπτύσσεται, υποδέχθηκαν την απόφαση με ανάμεικτα συναισθήματα. «Πριν από δύο χρόνια απαγορεύτηκε στον νομό μας η τέλεση διπλών μυστηρίων, δηλαδή γάμου και βάπτισης μαζί», αναφέρει στην «Καθημερινή» η Μαρία Διαμαντή από το «Ολβιον – γάμος» στη Λαμία, που έχει αναρτήσει δημοσίως στο Facebook μια ανοικτή επιστολή προς τον μητροπολίτη. «Επέτρεπαν, όμως, να τελέσει το ζεύγος τα μυστήρια την ίδια μέρα σε διαφορετικές εκκλησίες», προσθέτει.

«Είχαμε όλοι σταματήσει από μόνοι μας τον στολισμό εντός της εκκλησίας, οπότε η δράση μας περιοριζόταν στον προαύλιο χώρο του ναού» σημειώνει. Λόγω της οικονομικής ύφεσης, άλλωστε, το κέρασμα στο προαύλιο της εκκλησίας αποτελεί «μία κάποια λύση» για πολλούς. Σε ένα στολισμένο με λουλούδια και φαναράκια τραπέζι παρατίθενται χυμοί, κρασί και γλυκά. «Οι ιερείς συμμετέχουν στα κεράσματα, δεν δείχνουν ενοχλημένοι» αναφέρει η κ. Διαμαντή. Οι νεωκόροι, όμως, συχνά μονολογούν πικρόχολα ότι «ο κόσμος δεν έχει λεφτά για το παγκάρι, έχει όμως για λουλούδια και γλυκά». «Τέσσερις πελάτες μου έχουν ήδη ακυρώσει. Για εμάς τίθεται θέμα βιωσιμότητας» καταλήγει.

«Υπήρξαν συνάδελφοι που με τις υπερβολές τους μας οδήγησαν εδώ», υποστηρίζει η κ. Μαρία Χατζοπούλου από το Caramelino Art Marousi, «μία εξ αυτών βρίσκεται στα δικαστήρια με ιερέα». Μπαλόνια σε βυζαντινά μοναστήρια, βαλσαμωμένα άλογα και αυτοκίνητα σε βαπτίσεις. Εντυπωσιακές αποσκευές που παραπέμπουν στο ταξίδι του μέλιτος και απομιμήσεις εξωτικών φρούτων σε γάμους. Αυτά είναι μερικά από τα «αξεσουάρ» που προσβάλλουν την αισθητική ορισμένων θρησκευόμενων – και μη. «Σε κάθε μητρόπολη ισχύουν και άλλα μέτρα και σταθμά, με συνέπεια να μην ξέρουμε τελικά τι να περιμένουμε», συμπληρώνει προβληματισμένη.

«Υπάρχουν νεωκόροι που ισχυρίζονται ότι οτιδήποτε ακουμπάει στην κολυμπήθρα, πρέπει να μείνει για πάντα στην εκκλησία. Έχει τύχει λοιπόν να παρακρατήσουν πετσέτες και λαδόπανα μέχρι γιρλάντα λουλουδιών αξίας 200 ευρώ» τονίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ