ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Λευκάδα

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Λευκάδα
Η παραλία Εγκρεμνοί της Λευκάδας "εξαφανίστηκε" από τον σεισμό EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Λευκάδα, μετά και στην ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,1 ρίχτερ της περασμένης Τρίτης, 17 Νοεμβρίου.

Το πρωί στις 5:01 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε και δεύτερη μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 2 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού εντοπίζεται 7χλμ. δυτικά της Λευκάδας και 30χλμ. νοτιοδυτικά της Πρέβεζας.

Το επίκεντρο του δεύτερου σεισμού που σημειώθηκε στις 5:05, εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Λευκάδας και Κεφαλονιάς.

Κατά 36 εκατοστά προς τον Νότο μετατοπίστηκε η Λευκάδα, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε ο σταθμός GPS του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Πόντι Λευκάδας, όπως ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Αθανάσιος Γκανάς. Πρόκειται για μία μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε και εμάς, είπε ο κ. Γκανάς.

Είναι λογικό αυτό με τέτοιον σεισμό, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος - ερευνητής Γεράσιμος Χουλιάρας. Ανάλογη μετακίνηση είχαμε και στην Κεφαλονιά απο τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2014, προσθεσε.

Επιπλέον σύμφωνα με την έρευνα των σεισμολόγων, ο φλοιός έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν τα 20 εκατοστά, όταν το αντίστοιχο φαινόμενο στον σεισμό της Πάρνηθας το 1999, έφτανε τα 9 εκατοστά. Η μετασεισμική δραστηριότητα στη Λευκάδα συνεχίζεται και δύο ακόμα δονήσεις, μεγέθους 4,8 και 4 βαθμών, ταρακούνησαν το νησί από τις 5 τα ξημερώματα.

Χθες η Λευκάδα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες. Είκοσι εννέα σπίτια και 13 δημόσια κτίρια έχουν κριθεί μέχρι στιγμής ακατοίκητα στη Λευκάδα μετά τις αυτοψίες των μηχανικών, ενώ δεκάδες σπίτια και κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ