ΕΛΛΑΔΑ

Βαριές ποινές για τις φωτιές σε στρώματα στα κρατητήρια της Θεσσαλονίκης

Βαριές ποινές για τις φωτιές σε στρώματα στα κρατητήρια της Θεσσαλονίκης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ποινή 9 ετών επιβλήθηκε σε κάθε έναν από τους επτά κατηγορουμένους για τα επεισόδια που ξέσπασαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 2014.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τους έκρινε ένοχους, μεταξύ άλλων, για στάση κρατουμένων και διακεκριμένη φθορά, ενώ αποφάσισε να μην χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι - στην πλειονότητά τους Γεωργιανοί και Αρμένιοι που κρατούνταν στο ίδιο κελί - εξυβρίζοντας και απειλώντας τους αστυνομικούς φρουρούς, έβαλαν φωτιά σε στρώματα με αναπτήρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής τους.

Εξαιτίας των καπνών δημιουργήθηκε αποπνικτική ατμόσφαιρα στα κρατητήρια και χρειάστηκε να απομακρυνθούν κρατούμενοι άλλων κελιών, μεταξύ αυτών και μία έγκυος γυναίκα.

Αστυνομικοί έσβησαν τη φωτιά με πυροσβεστήρες, ενώ στο σημείο έφτασαν αστυνομικές ενισχύσεις που δέσμευσαν τους κατηγορούμενους και τους οδήγησαν σε ξεχωριστούς χώρους της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, δίνοντας έτσι τέλος στην κατάσταση συναγερμού που σήμανε.

Από τους επτά κατηγορούμενους, στο ακροατήριο βρέθηκαν οι τρεις και οι άλλοι τρεις δικάστηκαν ερήμην, ενώ ο έβδομος δια πληρεξούσιου δικηγόρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ