ΕΛΛΑΔΑ

Τα δίδυμα αδέλφια της Θεσσαλονίκης τώρα και συμφοιτητές

Τα δίδυμα αδέλφια της Θεσσαλονίκης τώρα και συμφοιτητές

Στην οικογένεια Ιωαννίδη, η χαρά είναι διπλή, ο Χρήστος και ο Θοδωρής, τα δίδυμα αδέλφια, πέρασαν στο πανεπιστήμιο. Η κυρία Μίνα, η μητέρα τους, σηκώνει το τηλέφωνο και δέχεται συγχαρητήρια! Λογικό, αφού είδε τα καμάρια της να πετυχαίνουν το μεγαλύτερό τους στόχο! Την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Ο Χρήστος ακούγεται ανακουφισμένος, «Επιτέλους μπορούμε να χαλαρώσουμε. Τελείωσε!», λέει, και δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να το πιστέψει. Το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών ήταν η πρώτη επιλογή για τους δύο τελειόφοιτους των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη και τα κατάφεραν! Πέρασαν με υψηλή βαθμολογία και τώρα θα είναι και συμφοιτητές! Χρήστος και Θεόδωρος, συγκέντρωσαν 19.076 και 18.605 μόρια, αντίστοιχα. Ο Χρήστος μάλιστα έγραψε δύο καθαρά 20αρια, στη φυσική και στη χημεία!

Πολλές ώρες διαβάσματος ή πρόγραμμα...

«Πολλές ώρες διαβάσματος ή πρόγραμμα», η ερώτηση που τίθεται κάθε χρόνο στους επιτυχόντες... «Συνδυασμός και των δύο» απαντά ο Χρήστος. «Κάποιους μήνες πολύωρου διαβάσματος και κάποιες περιόδους πειθαρχίας και προγράμματος. Δεν μπορεί κανείς να διαβάζει όλη τη χρονιά πολλές ώρες είναι αδύνατο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Με ένα καλό συνδυασμό όμως βγαίνει εύκολα η χρονιά».

2 copy copy

Και βέβαια, εκτός από το διάβασμα, σημαντικό ρόλο έπαιξε η πίστη στον εαυτό τους. «Δεν μπορεί κανείς να βγάλει όλη τη χρονιά αν δεν πιστεύει ότι υπάρχει ένα αποτέλεσμα που τον περιμένει. Πρέπει να υπάρχει ο στόχος και η πίστη, η πίστη ότι η δικαίωση θα έρθει..» λέει ο 18χρονος φοιτητής.

Όσο για τον περίφημο ρόλο των γονέων στην προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, ο Χρήστος και ο Θοδωρής είχαν την τύχη να έχουν δύο γονείς υποστηρικτικούς που τους συμβούλευαν και τους στήριζαν. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν ένιωσαν πίεση.

2578163

Στην αρχή της χρονιάς τα δυο αδέρφια διάβαζαν χωριστά, προς το τέλος της σχολικής χρονιάς όμως, ένωσαν τις δυνάμεις τους και άρχισαν να συνεργάζονται περισσότερο. Ειδικά στην φάση των επαναλήψεων η συνεργασία τους ήταν πολύτιμη. «Ήταν ένας υγιής ανταγωνισμός», λέει ο Χρήστος.

3 copy copy

Προσωπική δουλειά, σχολείο, καθηγητές, φροντιστήρια. «Όλα έπαιξαν τον ρόλο τους» διαπιστώνουν τα δύο αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη. «Τίποτα δεν θα ήταν αρκετό από μόνο του».

Χρήστος και Θοδωρής είναι χαρούμενοι που πέρασαν στην πόλη τους. Έτσι ούτε τις παρέες τους θα χάσουν αλλά ούτε και θα βάλουν τους γονείς τους σε νέα έξοδα. Επιπλέον, «το επίπεδο σπουδών στη συγκεκριμένη σχολή του ΑΠΘ είναι εξαιρετικά υψηλό», όπως λέει ο Χρήστος.

Δυστυχώς, το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα και ο τρόπος που εξετάζονται οι μαθητές στην Τρίτη Λυκείου, φαίνεται να μην αφήνει περιθώρια για παράλληλες ασχολίες. Έτσι ο Χρήστος, αναγκάστηκε να αφήσει μια μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο. Κάτι που σκέφτεται να ξαναρχίσει σύντομα.

Capture copy

Πιστεύω στην γενιά του ‘99

Παρότι το σχολείο των παιδιών πέτυχε υψηλές βαθμολογίες και πολλές επιτυχίες στις πανελλαδικές εξετάσεις, πολλά είναι και τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν. Ο Χρήστος έχει άτομα στο κοντινό του περιβάλλον που δεν τα πήγαν όσο καλά θα ήθελαν... «μια ατυχία δεν σημαίνει κάτι», λέει. «Άμα υπάρχει κουράγιο, θέληση και αυτοπεποίθηση θα τα καταφέρουν».

«Πιστεύω στην γενιά του ‘99», λέει ο Χρήστος. «Ακόμα και αυτοί που δεν τα κατάφεραν τώρα, αξίζει να ξαναπροσπαθήσουν για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα»

Είναι άδικο να καθορίζει τις επιλογές της γενιά μου η οικονομική κρίση

Αν και ο ίδιος αισθάνεται τυχερός που ακολούθησε το όνειρό του και πέρασε σε μία σχολή με καλές προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση, νιώθει ότι είναι άδικο για τα παιδιά της γενιάς του, να παραβλέπουν τα όνειρά τους και να αλλάζουν τις επιλογές τους σκεπτόμενοι ότι στην Ελλάδα της κρίσης κάποια επαγγέλματα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την επαγγελματική αποκατάσταση. «Κι εγώ θα άλλαζα επιλογή προκειμένου να βρω δουλειά αλλά δεν μπορεί αυτό παρά να μου προκαλεί ένα αίσθημα αδικίας».

1 copy

Ο αγώνας ήταν δικός τους

Η κυρία Μίνα σηκώνει το τηλέφωνο και δέχεται συγχαρητήρια για την επιτυχία του Χρήστου και του Θοδωρή. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλη την οικογένεια», λέει. «Εμείς μόνο υποστηρικτικοί μπορούσαμε να είμαστε, τίποτα άλλο. Ο αγώνας ήταν δικός τους».

www

Τα παιδιά παρακολούθησαν ξεχωριστά τις σχολικές τάξεις. «Το κάναμε για να μπορέσει να αναπτύξει ο καθένας ξεχωριστά την προσωπικότητά του», λέει η μητέρα τους. Στην Γ' Λυκείου, όμως, βρέθηκαν στην ίδια τάξη «η ισχύς εν τη ενώσει...»

Η κυρία Μίνα είναι ανακουφισμένη που τα δύο της αγόρια πέρασαν στην πόλη τους, τη Θεσσαλονίκη, το σενάριο να περνούσαν σε δύο διαφορετικές πόλεις εκτός συμπρωτεύουσας, θα ήταν ένα σενάριο οικονομικά δύσκολο για την οικογένεια», όπως λέει.

Ραντεβού στη Xαλκιδική

Ο Χρήστος και ο Θοδωρής μοιάζουν σαν αδέρφια αλλά όχι τόσο ώστε να εκμεταλλευτούν την ομοιότητά τους στα σχολικά διαγωνίσματα. Ο Χρήστος είναι πιο αγχώδης, ο Θοδωρής πιο ψύχραιμος, έχουν διαφορετικές παρέες, αλλά αγαπούν και οι δύο τους υπολογιστές, τα αυτοκίνητα, και βέβαια την Χαλκιδική... Ο Θοδωρής μάλιστα έχει φύγει ήδη, ενώ ο Χρήστος περίμενε τα αποτελέσματα των εξετάσεων στην πόλη του.Και για αυτόν όμως, είναι θέμα χρόνου να φύγει για τον αγαπημένο τους προορισμό.

871215

Στο καλοκαιρινό πρόγραμμα έχουν ήδη μπει και τα ελληνικά νησιά. Άλλωστε μετά από μια τόσο δύσκολη χρονιά και μια τόσο μεγάλη επιτυχία, το δικαιούνται!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ