ΕΛΛΑΔΑ

Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στα Δωδεκάνησα

Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στα Δωδεκάνησα

Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες στην Κω είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 1:31 π.μ. και συγκλόνησε όλα τα Δωδεκάνησα.

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης όπως και το ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Μάλιστα πριν από λίγο απεγκλωβίστηκαν τρία άτομα από νυχτερινό κέντρο η στέγη του οποίου κατέρρευσε.

Mεγάλες είναι και οι υλικές ζημιές.

Οι κάτοικοι της Κω έχουν πανικοβληθεί. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους φοβούμενοι ενδεχόμενο μεγαλύτερο σεισμό με αφορμή τους ήδη αρκετούς μετασεισμούς.

Ο ισχυρότερος εκ των μετασεισμών, αυτός των 5,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Λειψών και σε ίδιο με τον κύριο σεισμό εστιακό βάθος.

Βίντεο από την Κω

Εικόνα από τη Ρόδο με κατατρομαγμένους τουρίστες σε ξενοδοχείο

Βίντεο από την Αλικαρνασό όπου ο σεισμός προκάλεσε μικρό τσουνάμι

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας και επίσης σημαντικά τουριστικά θέρετρα της περιοχής Μούγλας.

Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί προς το παρόν μικροί τραυματισμοί.

Ο δήμαρχος της Μούγκλας είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Η τουρκική τηλεόραση NTV ανέφερε ότι υπήρχαν αρκετοί αισθητοί μετασεισμοί, με έναν 4,6 βαθμών να σημειώνεται στις 1:52 π.μ.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σεισμών EMSC προειδοποίησε για μικρό τσουνάμι, ωστόσο τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλέστηκαν αξιωματούχους που είπαν ότι ήταν πιθανότερη η δημιουργία μεγάλων κυμάτων.

Το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε δηλώσει αρχικά ότι ο σεισμός ήταν 6,9 βαθμών, το οποίο διόρθωσε αργότερα σε 6,7 βαθμούς. Η υπηρεσία καταστροφών και διαχείρησης επειγόντων περιστατικών της Τουρκίας, ωστόσο, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,3 βαθμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ