ΕΛΛΑΔΑ

Νέα κόντρα της κυβέρνησης με τα ιδιωτικά σχολεία για τη φοίτηση παιδιών με αναπηρία

Νέα κόντρα της κυβέρνησης με τα ιδιωτικά σχολεία για τη φοίτηση παιδιών με αναπηρία
Φωτογραφία αρχείου ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Η φοίτηση παιδιών με αναπηρία στα σχολεία αποτελεί την αφορμή για την έντονη κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων εκφράζει τη διαφωνία του αναφορικά με τη διάταξη του υπουργείου σύμφωνα με την οποία «η εγγραφή μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ιδιωτικά σχολεία γίνεται με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν στα δημόσια σχολεία», κάνοντας λόγο για «ιδεοληπτικό μένος του υπουργού». Από την πλευρά του ο Κώστας Γαβρόγλου κατηγορεί τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων για «επικίνδυνες νοοτροπίες».

Η ανακοίνωση των Ιδιωτικών Σχολείων

«Σοβιετικού τύπου» χαρακτηρίζει τη νομοθέτηση του υπουργείου Παιδείας ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων και επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση:

«Σε όλη αυτήν την σοβιετικού τύπου νομοθέτηση δεν μπορούσε να λείψει και μια αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού. Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου 71 προβλέπεται ότι "στα ιδιωτικά σχολεία δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία [...]" και ότι "απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξ αιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους".

Ας μας πληροφορήσει ο κύριος υπουργός πόσους κτηριολογικούς ελέγχους διεξήγαγε ο ΕΟΠΠΕΠ στα δημόσια σχολεία σχετικώς με την ευκολία πρόσβασης σε αυτά μαθητών με αναπηρία, ποια είναι τα ευρήματά του και πώς προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του να τα αντιμετωπίσουν».

«Έχει, επίσης, αντιληφθεί ο κύριος Υπουργός ότι το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναλυτικό και ωρολόγιο, και η συγκρότηση των τμημάτων τάξεων, έτσι όπως είναι αυστηρά υπερ-ρυθμισμένα και άκαμπτα, δεν βοηθούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;» σημειώνει.

Η απάντηση Γαβρόγλου

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων και τον κατηγορεί για «επικίνδυνες νοοτροπίες».

«Ειδικά οι εκφράσεις του υπομνήματος που αναφέρονται στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία φανερώνουν επικίνδυνες νοοτροπίες, υποκρύπτουν προσπάθεια αποφυγής και αναδεικνύουν την έλλειψη αποδοχής του δικαιώματος παροχής ίσων ευκαιριών. Το ύφος και το περιεχόμενο του συγκεκριμένου υπομνήματος δεν δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για σοβαρή συζήτηση στο δημόσιο χώρο, αντίθετα η σοβαρότητα και η νηφαλιότητα δεν επιβεβαιώνονται από το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων» αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει:

Εκφράσεις όπως "ιδεοληπτικό μένος" του υπουργού, "ηθικά έωλη" νομοθέτηση, "βιάζει βάναυσα", "θεσμοθετεί μηχανισμό παραδικαιοσύνης" και "σοβιετικού τύπου νομοθέτηση" δεν περιποιούν τιμή σε όποιον τις λέει και τις γράφει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ