ΕΛΛΑΔΑ

Guardian: Οι Έλληνες δεν βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ

Guardian: Οι Έλληνες δεν βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ
REUTERS/Costas Baltas/

Νέο δημοσίευμα του Guardian για την ζωή στην Ελλάδα αποτυπώνει τη ζοφερή πραγματικότητα του ελληνικού λαού, παρά την αισιοδοξία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μέσω μαρτυριών κατοίκων το βρετανικό μέσο ανοίγει ένα «παράθυρο» στη ζωή απλών πολιτών που επηρεάστηκαν από την κρίση και μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες.

«Οι πολιτικοί προφανώς δεν έχουν ιδέα της πραγματικότητας», αναφέρει η Παναγιώτα Μουρτίδου, εθελόντρια στην Λέσχη Αλληλεγγύης και προσθέτει: «Αν είχαν δεν θα έκαναν τέτοιες δηλώσεις, καθώς αλήθεια (τα πράγματα) δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα».

Οι μεγάλες περικοπές της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει οριακές καταστάσεις για πολλούς πολίτες, με την κ. Μουρτίδου να διερωτάται: «Πείτε μου, πώς μπορεί κάποιος να επιβιώσει με έναν βασικό μισθό 490 ευρώ και να πληρώνει τους φόρους που επιβάλλουν;»

«Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας», έχει μπει δειλά στις αγορές, «αλλά τι πειράζει που οι πολίτες της χρεοκόπησαν στον δρόμο;».

Η Χρύσα Χριστοδουλάκη και ο σύζυγός της Ανέστης, ζουν στο Κουκάκι σχεδόν 50 χρόνια. Πλήρωναν τους φόρους τους, βγήκαν στη σύνταξη, αλλά από την αρχή της κρίσης έχουν δεχθεί μεγάλες περικοπές. «Στην αρχή ήταν μία καλή σύνταξη στα 1.750 ευρώ τον μήνα», θυμάται η κ. Χριστοδουλάκη και συνεχίζει: «ύστερα την έκοψαν τα 1.430 τον μήνα και τώρα είναι 960 ευρώ. Και ο Ανέστης έχει υποφέρει. Δούλευε όλη του την ζωή σε ιδιωτική εταιρία για να δει τώρα την σύνταξή του να κόβεται σημαντικά».

Πλέον δεν είναι σίγουροι ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη. «Βιώνουμε μια φτωχοποίηση και έχουμε ενήλικα παιδιά που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, δεν θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό και βασίζονται σε μας. Αυτό είναι το χειρότερο. Μία ολόκληρη γενιά που θα γνωρίσει μόνο την κρίση, που ίσως δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει δουλειά ή να φτιάξει οικογένεια και να έχει μέλλον».

Όπως αναφέρει η αρθρογράφος Helena Smith του Guardian, παρότι το χειρότερο έχει ξεπεραστεί λίγοι είναι οι πολίτες που πιστεύουν πως η Αθήνα θα καταφέρει να γλιτώσει από τον βρόγχο ακόμη ενός μνημονίου, του τέταρτου. «Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χρειαστούμε νέο δάνειο {...) και αυτό θα συνοδευτεί με νέους όρους», αναφέρει ο Κυριάκος Πιερράκης.

Υπό αυτές τις συνθήκες η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι εύθραυστη - σε περιπτώσεις έχει πλήρως εξαφανιστεί. «Οι Έλληνες δεν βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ», αναφέρει η κ. Χριστοδουλάκη. «Δεν πιστεύουν τίποτα μέχρι να το δουν μπροστά στα μάτια τους».

Ο πατήρ Ιγνάτιος επιχειρεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει μία δομή βοηθείας στον Κεραμεικό. Αναφερόμενος στην ταυτότητα όσων βοηθά αναφέρει: «Μερικοί είναι τυπικό δείγμα μεσοαστών που δεν θέλουν να αποκαλύψουν το πρόβλημά τους». «Τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα. Χρειαζόμαστε βοήθεια, πολύ περισσότερη βοήθεια».

Από την αρχή της κρίσης ο πατήρ Ιγνάτιος και η ομάδα εθελοντών του μαγειρεύουν 350 γεύματα την ημέρα, αλλά η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη και συνεχώς αυξάνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βοηθήσει όσους έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδειχθεί ευνοϊκός για τις φτωχότερες ομάδες», αναφέρει η κ. Μουρτίδου. «Αλλά δεν έκανε αυτό που πίστευε η πλειονότητα των πολιτών και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Ο Τσίπρας λειτούργησε ως κατευναστικός παράγοντας όταν εμφανίστηκε. Δεν υπάρχει άλλος Τσίπρας να μας υποσχεθεί τον κόσμο και πλέον φοβάμαι πως έχει αρχίσει να τρέμει η γη κάτω από τα πόδια μας. Η επόμενη επιλογή μπορεί να είναι η άκρα δεξιά».

Αυτή είναι μία κοινή ανησυχία στην Ελλάδα. Οι πολίτες έχουν αντιμετωπίσει όλα όσα έχουν βρεθεί στο διάβα τους αλλά η αβεβαιότητα επικρατεί.

«Η αβεβαιότητα είναι η νέα κανονικότητα», εξηγεί η ψυχολόγος Φωτεινή Τσαλίκογλου. «Μπορεί να εμφανιστεί με την μορφή της απάθειας, της βίας... απλά δεν ξέρουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ