ΕΛΛΑΔΑ

Πανσέληνος: Τα Χανιά γιορτάζουν την έκλειψη σελήνης

Πανσέληνος: Τα Χανιά γιορτάζουν την έκλειψη σελήνης
eurokinissi/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Με μαντινάδες αναδύουν οι Κρητικοί τη σχέση τους με την Πανσέληνο του Αυγούστου... Θρύλοι παραδόσεις, ανταμώματα, μαζώξεις, έρωτες, αλλά και «ραντεβού» για να ειπωθούν αλήθειες, έχουν φωτισθεί με το φως της Πανσελήνου που κάθε χρόνο γιορτάζεται από άκρη σε άκρη της Μεγαλονήσου.

«Απόψε έχει πανσέληνο και μοιάζει το φεγγάρι,
με το δικό της πρόσωπο, φωτιά, ζάλη και χάρη.
Απόψε που ΄χει πανσέληνο, φίλοι μου αστέρια λάμψτε
γιατί, τυφλό είναι το μέσα μου, μα μη σας δω να κλάψτε.
Παράνομος ο έρωτας μοιάζει ζωής με χάρη
κρυφογελά σαν θα βρεθεί πανσέληνο φεγγάρι».

Φέτος δύο από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες και δημιουργούς, ο Γιώργος Ανδρέου και ο Γιώργος Καζαντζής συναντιούνται απόψε το βράδυ, με τις μουσικές τους συνθέσεις που έχουν «ντύσει» κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και έχουν αποτελέσει ρεπερτόριο συναυλιών πολλών ορχηστρών, με τον Βασίλη Λέκκα και την Κορίνα Λεγάκη κάτω από το Φεγγάρι το ολόγιομο στην πλαγιά του Ψηλορείτη στα Ανώγεια.

Εκεί στο ανοιχτό θέατρο «Νίκος Ξυλούρης» η βραδιά της Aυγουστιάτικης Πανσελήνου, θα «προσπαθήσει» να ενώσει με το άυλο πέπλο της τους μουσικούς ήχους και τις έννοιες των στίχων συνθετών και ερμηνευτών, με όλα όσα θα συμβούν την ίδια ώρα στον Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας στα Χανιά.

Η αποψινή συναυλία στην Αρχαία Απτέρα «Στο φως του φεγγαριού» όπως είναι ο τίτλος της είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά την οποία η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή θα ταξιδεύουν για ώρες με τις μουσικές της Μεσογείου, όσους βρεθούν στον μυστηριακό και γεμάτο μνήμες χώρο της Αρχαίας Απτέρας. Δύο καλλιτέχνιδες που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, με συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών.

Κάπου εκεί ψηλά θα ενώνονται και ήχοι διαφορετικοί, ήχοι Τζαζ μουσικής από τη συναυλία απόψε το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο Τυλίσου στο Ηράκλειο που όπως αναφέρουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυλίσου: «Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά συμβαίνει... Jazz από τη Γη στη Σελήνη», μεταφέροντας μάλιστα το μήνυμα για "ΟΧΙ άλλα θύματα στην άσφαλτο σε τροχαίες συγκρούσεις", στο μακελειό όπως χαρακτηριστικά λένε, των δρόμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ