ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε ομάδα διακινητών που μετέφερε μετανάστες από την Αίγυπτο στην Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε ομάδα διακινητών που μετέφερε μετανάστες από την Αίγυπτο στην Ελλάδα
REUTERS/ STEFANO RELLANDINI

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διακινούσε μετανάστες από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, μέσω Κρήτης. Η ομάδα δραστηριοποιείτο και στα ναρκωτικά.

Την εξάρθρωση κατάφερε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Μετά από πολύμηνη, συστηματική έρευνα, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν τρία μέλη της, δύο Έλληνες ηλικίας 32 και 42 ετών και ένας 29χρονος Αλβανός, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 13 ατόμων, μελών της εγκληματικής ομάδας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από δύο «πυρήνες» που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο και Ελλάδα, μέσω Κρήτης.

Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν την παράνομη διακίνησή τους.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Αιγύπτου αναλάμβαναν τον εντοπισμό υπηκόων, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάβαση τους σε χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια, αφού τους συγκέντρωναν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τους επιβίβαζαν σε πλοία με τα οποία πραγματοποιείτο αρχικώς η μεταφορά τους στα παράλια της νότιας Κρήτης.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Κρήτης, αναλάμβαναν τον εντοπισμό ενδιαφερομένων υπηκόων τρίτων χωρών, τους οποίους και συγκέντρωναν σε χώρους για την προσωρινή διαμονή τους, ενώ στη συνέχεια, αφού τους εφοδίαζαν με ακτοπλοϊκά εισιτήρια και με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αυτοί αναχωρούσαν για την Αθήνα που ήταν ο τελικός προορισμός τους.

Η αμοιβή που αξίωνε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση των μεταναστών, ανέρχονταν σε 2.500-3.000 ευρώ για κάθε ενήλικο άτομο και 3.000-3.500 για κάθε ανήλικο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala) και υπερβαίνει τις 140.000 ευρώ.

Οι συνθήκες για τους διακινούμενους ήταν εξαιρετικά άσχημες, καθώς δέχονταν απειλές όταν διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης ή εάν εξέφραζαν την επιθυμία να αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΛΑΣ, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν συστηματικά, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2016. Μέχρι τώρα έχουν διαπιστωθεί δύο περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών, ο συνολικός αριθμός των οποίων, όπως προκύπτει από την προανάκριση, αγγίζει τα 80 άτομα.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα προέκυψε η δραστηριοποίηση μελών της ομάδας και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, ο 29χρονος Αλβανός, κατά το χρονικό διάστημα από 17.05.2016 έως και 08.09.2016 είχε διαθέσει προς πώληση ναρκωτικές ουσίες σε συγκεκριμένα άτομα και διαπιστώθηκε η ανάπτυξη δικτύου με διακινητές κοκαΐνης και κάνναβης στο Νομό Ηρακλείου.

Επιπλέον, ο 29χρονος, μαζί με ακόμη δύο άτομα, έναν Έλληνα και έναν άνδρα αλβανικής καταγωγής, στις 14/15.08.2016, διέρρηξαν τα γραφεία πρατηρίου υγρών καυσίμων στο Ηράκλειο, ιδιοκτησίας 41χρονου Έλληνα, και αφαίρεσαν χρηματοκιβώτιο που περιείχε 1.200 ευρώ και έγγραφα της επιχείρησης. Επίσης, έκλεψαν το αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη που ήταν σταθμευμένο έξω από το πρατήριο και αφού διέφυγαν το έκαψαν προκειμένου να εξαλείψουν τα ίχνη τους.

Προέκυψε επίσης, ότι 32χρονος Έλληνας και 29χρονος Αλβανός κατείχαν και διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης στην πόλη του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα κατείχαν μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, την οποία απέκρυπταν σε συγκεκριμένο σημείο επαρχιακής οδού και τη διαχειρίζονταν από κοινού με τον 42χρονο.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί εντόπισαν σε φρεάτιο, 155,5 γραμμάρια κοκαΐνης και συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ο 32χρονος, ο 42χρονος και ο 29χρονος, ενώ σε έρευνες στα σπίτια όπου διέμεναν εντοπίστηκαν κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM, κάρτα μνήμης και δύο στελέχη κάρτας SIM και τηλεκάρτες.

Σήμερα, όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελία Ηρακλείου, ενώ η έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης με στόχο να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας τους και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις τους με άλλα ομοειδή δίκτυα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ