Στη Ζάκυνθο το drone της Πυροσβεστικής λόγω των συνεχών πυρκαγιών
Πηγή: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος (drone), βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου στην Ζάκυνθο, προκειμένου να επιτηρεί επί 24ώρου βάσεως το νησί για τον άμεσο εντοπισμό πυρκαγιών.

Διαβάστε επίσης

Η αποστολή του drone αποφασίστηκε από το Αρχηγείο του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς το νησί θεωρείται «υψηλού κινδύνου» λόγω των συνεχών πυρκαγιών και το γεγονός ότι καίγεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Το μη στελεχωμένο αεροσκάφος θα πραγματοποιεί πτήσεις όλες τις ώρες για τις επόμενες ημέρες, μέχρι νεωτέρας διαταγής και η εικόνα από την κάμερα του θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια της πτήσης του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο. 

fotia pigadakia3

Υπενθυμίζεται ότι οι πτήσεις μη στελεχωμένων αεροσκαφών του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ενταχθεί από φέτος, στα επιχειρησιακά σχέδια του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την αντιπυρική περίοδο, ως εργαλείο έγκαιρου εντοπισμού δασικών πυρκαγιών.

Οι περιοχές επιτήρησης και το πρόγραμμα των αποστολών, προσδιορίζονται με βάση το βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ συμπληρωματικά λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό των περιοχών που στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί συχνές πυρκαγιές.

Σημειώνεται πως από το βράδυ της Παρασκευής το νησί βρισκόταν σε συναγερμό από πυρκαγιά που ξέσπασε στο Καταστάρι, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν για την κατάσβεσή της όλο το βράδυ. Παράλληλα, στην περιοχή Κοιλιομένος στη βόρεια πλευρά της Ζακύνθου ξέσπασε νέα δασική φωτιά, με τους ισχυρούς ανέμους να κάνουν πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. 

fwtia agalas 1

 

Πάνω από 60 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, υδροφόρες, εθελοντές και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη προσπαθούν να κρατήσουν τις πυρκαγιές μακριά από τα χωριά. 

Τα συνεχή πύρινα μέτωπα, όπως αναφέρει το imerazante.gr φαίνεται να είναι αποτέλεσμα εμπρηστικών επιθέσεων.


Διαβάστε επίσης

Η Ζάκυνθος έχασε όλες τις γαλάζιες σημαίες της

Καύσωνας, ξηρασία και πυρκαγιές σαρώνουν την Γηραιά Ήπειρο

Ρομποτικά πουλιά - κατάσκοποι στους ουρανούς της Κίνας

Συναγερμός στη Σουηδία: Δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών στα δάση της