ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κάνει τον πρώτο απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κάνει τον πρώτο απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς
eurokinissi/ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, μίλησε στο CNN Greece και έκανε το πρώτο απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέκαιγε τα πάντα για 4 ημέρες.

Ο κ. Φιλίππου τόνισε πως η πυρκαγιά έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο, ωστόσο η πυροσβεστική θα βρίσκεται σε επιφυλακή τα επόμενα τουλάχιστον τρία 24ωρα καθώς υπάρχουν μικρές εστίες που καίνε ακόμακαι ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι υπαρκτός αφού ο αέρας παραμένει δυνατός.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής έκανε λόγο για 18.500 καμένα στρέμματα με ένα πρώτο υπολογισμό. Πρόκειται κυρίως για δασική περιοχή αλλά και 10 σπίτια που κάηκαν την πρώτη ημέρα της φωτιάς.

Ωστόσο, φάνηκε ανακουφισμένος αφού δεν υπήρξε ανθρώπινη απώλεια αλλά ούτε και κάποιος τραυματισμός. Διευκρίνισε επίσης, ότι υπήρξε οργάνωση και συντονισμός, ωστόσο όταν η φωτιά άρχισε να καίει τα πεύκα πήρε τόσο γρήγορα διαστάσεις που ήταν δύσκολα ελέγξιμη.

Τέλος, εξήρε το έργο των πυροσβεστών που χάρη στην τεράστια προσπάθειά τους το βράδυ της Τρίτης κατάφεραν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Συγκεκριμένα ο Πέτρος Φιλίππου είπε:

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει ελεγχθεί και έχουν σβήσει όλες οι εστίες. Η πυροσβεστική βέβαια επιτηρεί και θα βρίσκεται στο σημείο τουλάχιστον για ένα 3μερο υπό τον φόβο αναζωπύρωσης, καθώς ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων υπάρχει οποιαδήποτε στιγμή, αφού μικρές εστίες δημιουργούνται συνεχώς λόγω του αέρα»

«Η συνολική έκταση είναι περίπου τα 18.5000 στρέμματα σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, Πρόκειται για δασική έκταση κατά βάση καθώς και μερικά σπίτια, περίπου 10 σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς»

«Παρότι το μέτωπο ήταν τεράστιο, δεν κινδύνεψαν οικισμοί και δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες ούτε καν τραυματισμούς»

«Υπήρχε ένας συντονισμός της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, των επίγειων δυνάμεων, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας που έφερναν βυτιοφόρα, εθελοντικές ομάδες, καθώς και ερπυστριοφόρα μηχανήματα μαζί με τον στρατό και την περιφέρεια για να γίνουν αντιπυρικές ζώνες»

Υπεράνθρωπη προσπάθεια το βράδυ της Τρίτης

«Το βράδυ της Τρίτης έγινε μία τεράστια προσπάθεια από την πυροσβεστική υπηρεσία για να έχουμε αυτή την εικόνα που έχουμε σήμερα. Ο αέρας συνεχίζει να είναι δυνατός, είναι πολύ επικίνδυνος, ας ευχηθούμε να μην έχουμε μεγάλες αναζωπυρώσεις»

«Συντονισμός υπήρχε από την αρχή και οργάνωση. Απλά όταν πιάνει το δάσος και τα πεύκα η φωτιά δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι στον Δήμο Ωρωπού από την κοινότητα Καλάμου προς την παραλιακή περιοχή τους Αγίους Αποστόλους και όλο αυτό το κομμάτι, Κάλαμος – Πολυδένδρι– Καπανδρίτι και ανατολικά μέχρι τον Βαρνάβα και κοντά σε Γραμματικό-Σέσι όπου σβήστηκε από χθες βέβαια εκεί πέρα η πυρκαγιά»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ