ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: 23 φάροι ανοιχτοί ανά την Ελλάδα (pics)

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: 23 φάροι ανοιχτοί ανά την Ελλάδα (pics)
eurokinissi/ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων σήμερα Κυριακή και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί 23 από τους πιο εμβληματικούς φάρους της Ελλάδας από τις 10:00 έως τις 20:00.

Η ημέρα καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναφορικά με την σημασία των Φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη Ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των Φαροφυλάκων.

Αναλυτικά οι Φάροι που είναι ανοιχτοί για το κοινό:

Αγ. Νικόλαος – Κέα

Ακρωτήρι – Θήρα

Αρκίτσα – Φθιώτιδα

Μουδάρι – Κύθηρα

Βρυσάκι – Λαύριο

Γερογόμπος – Κεφαλλονιά

Γουρούνι – Σκόπελος

Δρέπανο – Πάτρα

Δρέπανο – Χανιά

Κασσάνδρα – Χαλκιδική

Κατάκολο – Ηλεία

Κερί – Ζάκυνθος

Κρανάη – Γύθειο

Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη

Μελαγκάβι – Λουτράκι

Πλάκα – Λήμνος

Κόρακας – Πάρος

Κοκκινόπουλο – Ψαρά

Αλεξανδρούπολη - Αλεξανδρούπολη

739214

eurokinissi/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ Αλεξανδρούπολη

Ταίναρο – Λακωνία

Κόπραινα – Άρτα

Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα

Μονεμβασιά – Λακωνία

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων γιορτάζεται φέτος σε 350 φάρους, που ανήκουν σε 50 χώρες του κόσμου.

Η ιστορία των φάρων

Η πρώτη αναφορά σε φωτοβόλο ναυτιλιακό βοήθημα περιέχεται στο Ομηρικό έπος και δικαιολογεί την χρήση ναυτιλιακών πυρσών στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα. Ορόσημο των παγκόσμιων φάρων και φανών είναι ο περίφημος Φάρος της Αλεξάνδρειας κατασκευασμένος στο νησί Φάρος, βορειοδυτικά της πόλης.

1228664

eurokinissi/ Σκιάθος

Κατασκευάσθηκε τον 3ο αιώνα (296-280) π. χ. από τον αρχιτέκτονα Σώστρατο του Δεξιφάνους. Η ανέγερση του φάρου ξεκίνησε υπό την βασιλεία του Πτολεμαίου Α΄του Σωτήρα και ολοκληρώθηκε από τον διάδοχο του Πτολεμαίο Β΄ τον Φιλάδελφο.

Το ύψος του πύργου ήταν 156,9 μέτρα και τον καθιστά το υψηλότερο κτίσμα της αρχαιότητος. Η φωτοβολία του ήταν 30 ναυτικά μίλια, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναδύετο πυκνός καπνός που βοηθούσε τα πλοία να χαράξουν πορεία στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Καταστράφηκε το 1303 ύστερα από ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή.

1655721

eurokinissi/ Χρήστος Μπόνης/ Χανιά

Απομεινάρι τέτοιας κατασκευής είναι η βάση του Φάρου των Χανίων που στη συνέχεια οι Οθωμανοί μετέτρεψαν σε πύργο που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας λειτουργούσαν λίγοι πυρσοί κυρίως στις εισόδους των μεγάλων εμπορικών λιμένων. Οι πυρσοί αυτοί ήταν λυχνίες με φυτίλι τις οποίες τοποθετούσαν στην κορυφή πύργων των οχυρώσεων των λιμένων ή σε ικριώματα και η χρήση τους ήταν να προσδιορίζουν την είσοδο των λιμένων.

Ο πρώτος πυρσός άναψε στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους Αίγινα το 1829, στην είσοδο του λιμένα της δίπλα στο εκκλησάκι του Άγιου Νικολάου του Θαλασσινού.

Ακολούθησαν οι πυρσοί των Σπετσών και της Κέας (1831). Οι πρώτοι πυρσοί λειτούργησαν με μέριμνα των τοπικών λιμενικών αρχών. Το 1834 κατασκευάστηκε ο Φάρος Γάιδαρος Σύρου.

1812431

Σκόπελος/ eurokinissi

Από το 1848 οι φάροι και φανοί συντηρούνται με μέριμνα του κράτους. Οι παλαιότεροι φάροι που κατασκευάστηκαν στον ελλαδικό χώρο ήταν οι φάροι της Ιονίου Επτανησιακής Πολιτείας (κάστρο Κέρκυρας 1822, Βαρδιάνοι 1824, Λευκίμη 1825 Λάκκα 1825 Μαντόνας 1825) και άλλοι 9 φανοί που κατασκευάστηκαν από τους Άγγλους, οι οποίοι ενσωματώθηκαν στο ελληνικό φαρικό δίκτυο με την ένωση της Ιονίου Επτανησιακής Πολιτείας με την Ελλάδα το 1864.

Ως το 1882 το φαρικό δίκτυο αριθμούσε 40 φάρους και φανούς, ενώ έως το 1917 λειτουργούσαν 214 πυρσοί και 38 σταθεροί φανοί στις ελληνικές ακτές, μαζί με τους πυρσούς που προστέθηκαν από τις Νέες Χώρες.

2161384

Κύθηρα

eurokinissi/ Χρήστος Μπόνης

Από το 1980 η Υπηρεσία Φάρων άρχισε τη μελέτη και σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών μηχανισμών με σύγχρονους ηλεκτρικούς ή ηλιακούς.

Ο εκσυγχρονισμός του φαρικού δικτύου ολοκληρώθηκε το 1998. Σήμερα λειτουργούν 1451 πυρσοί νέας τεχνολογίας στο ελληνικό Φαρικό δίκτυο ευθύνης Υπηρεσίας Φάρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ