ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ηλεκτρονικά προσβάσιμο είναι το πλήρες έργο του Εμμανουήλ Κριαρά

Θεσσαλονίκη: Ηλεκτρονικά προσβάσιμο είναι το πλήρες έργο του Εμμανουήλ Κριαρά
ΑΠΘ

Δυο αιώνες πνευματικής εργασίας, γνώσης, δημιουργίας, άποψης - τον απόλογο ζωής ενός από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας τον αιώνα που πέρασε, εμπεριέχει και είναι σε όλους προσβάσιμος, ο νέος ιστότοπος Εμμανουήλ Κριαρά.

Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του (22 Αυγούστου 2014), το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (ΙΝΣ) του ΑΠΘ, παρέδωσε τη Τρίτη σε λειτουργία τον «Ιστότοπο Εμμανουήλ Κριαρά» του Ινστιτούτου.

http://ins-bibl.lit.auth.gr/kriaras/index.html

Πρόκειται για μία ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία αξιοποιεί τη δωρεά της Βιβλιοθήκης και σημαντικού τμήματος του Αρχείου που ο κορυφαίος Έλληνας φιλόλογος κληροδότησε στο Ινστιτούτο με τη διαθήκη του.

Ο «Ιστότοπος Εμμανουήλ Κριαρά» του Ινστιτούτου, υλοποιήθηκε χάρη σε πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που κάλυψε με δωρεά του εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για τη δημιουργία του, προκειμένου οι σύγχρονοι διαδικτυακοί χρήστες να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους από 11.000 τόμους βιβλίων φιλολογικού-γλωσσολογικού ενδιαφέροντος και σε 7.000 τίτλους της «μυθικής» βιβλιοθήκης του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά.

«Η απολύτως ελεύθερη πρόσβαση των πληροφοριών και των τεκμηρίων κρίθηκε ότι ταιριάζει στην ευρύτητα πνεύματος και στη δημοκρατικότητα που διέκριναν τον σπουδαίο Έλληνα φιλόλογο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, Γιώργος Παπαναστασίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα το σημαντικό της «απαιτούμενης» σχεδόν στη σύγχρονη «ηλεκτρονική εποχή» προσβασιμότητας του έργου ενός μελετητή του προηγούμενου αιώνα.

https://www.cnn.gr/tag/apth

Η βιβλιοθήκη του Εμμανουήλ Κριαρά αριθμεί 6.905 τίτλους και αποτελείται από 11.314 τόμους. Από αυτούς:

(α) τα βιβλία φιλολογικού-γλωσσολογικού ενδιαφέροντος που δεν υπήρχαν στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, παρέμειναν σε αυτό και στεγάζονται στα γραφεία του Ινστιτούτου, στον 4ο όροφο του Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής (αίθουσα 418) του ΑΠΘ (1.390 τίτλοι, 1.577 τόμοι), (β) βιβλία ευρύτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος παραχωρήθηκαν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και ενσωματώθηκαν στη συλλογή της (4.579 τίτλοι, 7.806 τόμοι),

(γ) βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος παραχωρήθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και πρόκειται να εκτεθούν σε ειδικό τμήμα της, που θα ονομάζεται «Βιβλιοθήκη Εμμανουήλ Κριαρά» (936 τίτλοι, 1.931 τόμοι), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με τον τρόπο αυτό, το ΔΣ του Ινστιτούτου θεώρησε ότι εκπληρώνεται όσο το δυνατόν καλύτερα η βούληση του Εμμανουήλ Κριαρά, ο οποίος επιθυμούσε τα βιβλία του να είναι προσβάσιμα σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.
Το μέρος του Αρχείου Εμμανουήλ Κριαρά που παραδίδεται στη δημοσιότητα, περιέχει κείμενα των τελευταίων δύο κατηγοριών. Αποτελείται από εννέα ντοσιέ και δύο βιβλία (τα οποία περιέχουν κρίσεις για το Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας), τα οποία ψηφιοποιήθηκαν και περιέχουν:

(α) δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα πνευματικών ανθρώπων που έγραψαν ή μίλησαν για τον Εμμανουήλ Κριαρά ή για συγκεκριμένα έργα του,

(β) δημοσιεύματα στα οποία γίνεται απλή αναφορά στον Εμμανουήλ Κριαρά, σε κάποιο έργο του, στην εκπαιδευτική και πολιτική δράση του, σε τιμητικές εκδηλώσεις ή διακρίσεις που έλαβε,

(γ) άρθρα, εισηγήσεις, χαιρετισμούς, ομιλίες, ανοιχτές επιστολές και συνεντεύξεις του ιδίου του Εμμανουήλ Κριαρά,
(δ) ανακοινώσεις, άρθρα, ομιλίες, κείμενα ραδιοφωνικών εκπομπών που αφορούν τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Εμμανουήλ Κριαρά. Ο αριθμός των πρωτότυπων τεκμηρίων - ψηφιακών εγγραφών ανέρχεται σε 687, που αντιστοιχούν σε 3.511 ψηφιοποιημένες σελίδες.

-Κι αν σας ζητούσα μια περίληψη, έναν «τίτλο» αυτού του απολόγου του βίου σας; («Απόλογος βίου» ήταν ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου που τύπωσε και δημοσίευσε ο καθηγητής, λίγους μήνες πριν το θάνατό του, σε ηλικία 107 ετών)- ρωτούσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον Εμμανουήλ Κριαρά στην τελευταία του συνέντευξη.
-"Στη ζωή μου έκαμα αυτό που θεωρούσα καθήκον μου" δήλωσε.

«Παρότι κανένα έργο δεν μπορεί να περικλείσει το εύρος της γνώσης και της προσφοράς του Εμμανουήλ Κριαρά, πιστεύουμε πως η ηλεκτρονική αποτύπωση μέρους του έργου και του αρχείου του, είναι μια πολύ καλή παρακαταθήκη για τις νέες γενιές μελετητών.

Το έργο αυτό υλοποιήθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και παρά τις αντιξοότητες, διότι προήλθε από...έρωτα. Τον έρωτα στον οποίο τόσο συχνά αναφερόταν ο Κριαράς. Έρωτα για την ιδέα, το καινούριο, την πρόκληση, τον στόχο, το ιδανικό, την ίδια την Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά, με αφορμή την ολοκλήρωση και λειτουργία του ιστότοπου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιελάμβανε την κάλυψη του κόστους καταλογογράφησης των βιβλίων, σάρωσης του αρχείου και κατασκευής του ιστότοπου, εργασίες που διήρκησαν περί τον ενάμιση χρόνο.

Ο ιστότοπος, πέρα από τα πληροφοριακά στοιχεία που περιέχει για τον ίδιο τον Εμμανουήλ Κριαρά, τη σχέση του με το Ινστιτούτο, τη διαθήκη του κά, αποτελείται από δύο επιμέρους εφαρμογές αναζήτησης, που αφορούν η μία τη Βιβλιοθήκη και η άλλη το Αρχείο του Εμμανουήλ Κριαρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ