ΕΛΛΑΔΑ

Σαλαμίνα: Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου

Σαλαμίνα: Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου
salamina-press.blogspot.gr

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, για την προστασία των πολιτών από τη ρύπανση που προκάλεσε στο Σαρωνικό η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στη θαλάσσια περιοχή του αγκυροβολίου Πειραιά.

Η ρύπανση που προκλήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής από πετρελαιοειδή (μαύρου χρώματος) 2.570 τόνων, βρίσκεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου σε διάφορα σημεία από το 'Ακρο Κυνοσούρας μέχρι τον όρμο Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας.

Στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο 23 ατόμων ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης, με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη.

SALAMINA 2

(Πηγή φωτογραφίας salamina-press.blogspot.gr)

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικό και αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκό και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη.

Τα αίτια της βύθισης του πλοίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Οι εν λόγω πληροφορίες αναμένεται να διερευνηθούν και από τον πραγματογνώμονα που έχει ορίσει για το ναυτικό ατύχημα το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες μελών πληρωμάτων πλοίων που έφθασαν στην περιοχή, το δεξαμενόπλοιο άρχισε να βυθίζεται με την πρύμνη.

SALAMINA 3

(Πηγή φωτογραφίας salamina-press.blogspot.gr)

Στην περιοχή του συμβάντος πραγματοποιήθηκε αυτοψία και ενημέρωση από ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Δ. Καλαματιανό, τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά και τους υπευθύνους των εταιρειών που έχουν αναλάβει την απορρύπανση, στον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Π. Χατζηπέρο, τις εντεταλμένες περιφερειακές σύμβουλους για θέματα Πολιτικής Προστασίας και Αλιείας, Ιωάννα Τσούπρα και Παρασκευή Τουτουντζή, καθώς και σε υπηρεσιακούς παράγοντες όπως και σε κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Οι παριστάμενοι προέτρεψαν τους υπευθύνους να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την «πριν υπάρξει εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας, λόγω των ανέμων που θα πνέουν στην περιοχή το επόμενο εικοσιτετράωρο».

SALAMINA 4

(Πηγή φωτογραφίας salamina-press.blogspot.gr)

Επίσης, η διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας ενημέρωσε τους επαγγελματικούς αλιευτικούς συλλόγους της περιοχής για την ύπαρξη του ναυαγίου.

Από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΕΘΕ) ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με τυχόν ενέργειες (αποτελέσματα μετρήσεων κ.λπ.) που πρόκειται να ακολουθήσει βάσει του «Εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες».

Τέλος, έγινε σχετική ενημέρωση και στις μονάδες Υδατοκαλλιέργειας Π.Ε. Νήσων & Π.Ε. Δυτικής Αττικής παρόλο που στην περιοχή του ναυαγίου δεν δραστηριοποιούνται τέτοιες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ