ΕΛΛΑΔΑ

Το 2020 θα είναι έτοιμο το Φράγμα Νεστορίου σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Το 2020 θα είναι έτοιμο το Φράγμα Νεστορίου σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Eurokinissi

Σε τελική ευθεία υλοποίησης έχει μπει το Φράγμα Νεστορίου σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως αυτό αποτελεί και το πρώτο έργο που ενέταξε η κυβέρνηση στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Ο κ.Αποστόλου, στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη το βράδυ με αγρότες και καλλιεργητές φασολιού στο διαλογητήριο της AGROKA στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς ανέφερε πως το Φράγμα Νεστορίου, έργο προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί άμεσα και πως «δέσμευση του αναδόχου είναι να παραδοθεί έως το τέλος του 2020».

Αυτό που χρειάζεται να διευθετηθεί είναι η επιλογή του μελετητή από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση μελέτης του αρδευτικού, που θα τροφοδοτεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κάμπο της Καστοριάς.

Ο υπουργός, ερωτηθείς από τους παραγωγούς φασολιών της περιοχής για τις προθέσεις του υπουργείου ως προς τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παρατεταμένο καύσωνα το φετινό καλοκαίρι, όταν το θερμόμετρο επί 15 ημέρες βρισκόταν στους 39 βαθμούς Κελσίου, απάντησε: «Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημιώσεις για τα φασόλια όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, αλλά αυτό που έχουμε στην περιοχή είναι νέο δεδομένο, που θα πρέπει να το εξετάσουμε».

Ένα ακόμη ερώτημα που τέθηκε στην συνάντηση από τους παραγωγούς είναι τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων που πλήττουν το προϊόν τους, που εκτός των άλλων έχει ονομασία προέλευσης σημειώνοντας πως «εάν δεν παταχθεί η αθρόα ελληνοποίηση φασολιών και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα είναι το τελικό χτύπημα για όλους μας, δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης».

Την Παρασκευή το πρωί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αντιπεριφέρειας στην Φλώρινα, ενώ νωρίτερα συμμετείχε σε σύσκεψη με τους δημάρχους της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ