ΕΛΛΑΔΑ

Αμφίπολη: αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα το μνημείο;

Αμφίπολη: αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα το μνημείο;

Ταφικό μνημείο για τον Ηφαιστίωνα, αγαπημένο φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποτελεί ο μεγαλοπρεπής τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, σύμφωνα με την επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη.

Από κοινού η κ. Περιστέρη και ο αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής, παρουσίασαν την ανασκαφική τους έρευνα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι επιγραφές στο μνημείο "μαρτυρούν" τον Ηφαιστίωνα. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση σ' εκείνη εξ αυτών που λέει «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος Ηρώον», δηλαδή το γραπτό οικοδομικό «συμβόλαιο» παραλαβής του μνημείου -κατά πάσα πιθανότητα από τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο, όπως ενδεχομένως υποδεικνύει το μονόγραμμα «ΑΝΤ».

Αναφερόμενη στον αρχτέκτονα του μνημείου, η κ. Περιστέρη είπε ότι εντοπίστηκαν ευρήματα με τη σφραγίδα του αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτη.

Η επικεφαλής των ανασκαφών επισήμανε ότι λόγω σύλησης ήταν «δύσκολο να έχουμε την εικόνα του κυρίως θαλάμου», υπογράμμισε, όμως, ότι εντοπίστηκαν θησαυροί και γυάλινα ελάσματα που ίσως προέρχονται από ξύλινο φέρετρο και χρυσά πλακίδια τα οποία ενδεχομένως αναπαριστούν νίκες.

Σ ό,τι αφορά τη χρονολόγηση του ταφικού συγκροτήματος, η κ. Περιστέρη την τοποθετεί στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και παρέθεσε τα πειστήρια εκείνα που, κατά την ανασκαφική ομάδα, δείχνουν ότι το μνημείο είναι πρωιμότερο των ρωμαϊκών χρόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ