ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτικές αιχμές με φόντο την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιδας Φροντίδας Υγείας

Πολιτικές αιχμές με φόντο την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιδας Φροντίδας Υγείας
eurokinissi

Η μικρή προσέλευση των γιατρών για την στελέχωση των Το.Μ.Υ., έβγαλε εκτός χρονοδιαγράμματος το Υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά το σχέδιο του για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η πρόθεση της ηγεσίας ήταν μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουνίου να έχουν στελεχωθεί οι πρώτες δομές και να λειτουργούν.

Το ενδιαφέρον όμως που έδειξαν οι γιατροί ήταν μικρό. Από τις 1.200 θέσεις που προκηρύχθηκαν προκειμένου να μπορέσουν σταδιακά να μπουν σε λειτουργία οι 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε όλη την χώρα, καλύφθηκαν μόνο οι 600.

Παρ’ όλα αυτά ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την εξέλιξη της μεταρρύθμισης:

«Πρόκειται για ένα πολύ ικανοποιητικό πρώτο βήμα. Η προσέλευση, πλην των γιατρών, κατά το αναμενόμενο ήταν πολύ μεγάλη. Ο αριθμός των 600 γιατρών που υπέβαλαν αίτηση μας επιτρέπει με μια καλή διαχείριση και με μια ορθή κατανομή στις δομές που αναπτύσσονται, σε συνδυασμό και με τη γρήγορη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που έχουν να κάνουν με τις απαραίτητες κτηριακές υποδομές, να κάνουμε ένα πολύ καλό και εδραιωμένο βήμα και να θέσουμε σε λειτουργία ένα μεγάλο μέρος».

Όπως τονίστηκε από την ηγεσία της Αριστοτέλους το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου θα γίνει επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων και υπάρχει αισιοδοξία μάλιστα πως θα καλυφθούν.

Ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι με το υπάρχον δυναμικό το επόμενο δίμηνο θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργεία ένα μεγάλο μέρος των δομών, σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, αρμόδιος για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός δήλωσε ότι υπάρχουν 75 Το.Μ.Υ πλήρως στελεχωμένοι, οι οποίες θα μπουν σταδιακά στο σύστημα.

YPP

πηγή:CNN Greece

Τα αίτια της μικρής προσέλευσης

Η ερμηνεία που έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για την μικρή κάλυψη των θέσεων είναι η μεγάλη προσφορά που υπάρχει πλέον στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δίνοντας έμφαση σε τρία σημεία:

  • στους 1.400 επικουρικούς γιατρούς που μπήκαν στο ΕΣΥ
  • στις προσλήψεις των 1.000 μόνιμων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία
  • και στις 1.800 θέσεις που θα προκηρυχθούν για να καλυφθούν τα κενά π.χ. στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα κέντρα υγείας.

Τι απαντούν οι γιατροί

Οι όροι της σύμβασης για την στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας δεν αποτελούν κίνητρο για τους γενικούς ιατρούς οι οποίοι ασκούν χρόνια το επάγγελμα δηλώνει στο CNN Greece, ο γενικός γραμματέας της ένωσης γενικής ιατρικής, Βαγγέλης Φραγκούλης:

«Οι όροι της σύμβασης μπορούν να προσελκύσουν μόνο ένα νέο γιατρό, διότι θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ένας γενικός ιατρός που έχει ήδη το ιατρείο του και τους ασθενείς του, δεν μπορεί να πάρει απόφαση να το κλείσει και να πάει στα Το.Μ.Υ απ’ τη στιγμή που ο ορίζοντας απασχόλησης είναι αβέβαιος. Το υπουργείο λέει για 2+2 όμως η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως αν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τα 2 χρόνια επέκτασης».

Πολιτικές αιχμές

20170919 112015

πηγή: CNN Greece

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, χρωμάτισε έντονα πολιτικά την σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Προτού αρχίσει να παραθέτει τα στοιχεία για την εξέλιξη της μεταρρύθμισης σε ό,τι αφορά το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, άφησε σαφείς αιχμές για τα όσα είπε περί ανισοτήτων, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ :

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πρόταγμα ισότητας. [...] Δεν είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση, όπως ακούσαμε πρόσφατα από αυτούς που δεν πιστεύουν στην ισότητα. Η πρόσβαση στην υγεία είναι καθολικό δικαίωμα των πολιτών».

Ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένος να συγκρουστεί ακολουθώντας πιστά την γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.

«Έχουμε ανοίξει μέτωπα με θύλακες διαφθοράς και ανομίας και έχουμε δημιουργήσει ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέψουν στο μέλλον την διαιώνιση αυτών των συμπεριφορών» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ