ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοψία CNN Greece στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής – Τι είδαμε

Αυτοψία CNN Greece στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής – Τι είδαμε

Μετά από 10 ημέρες συνεχούς προσπάθειας απορρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε το Σαρωνικό και τις αποκαρδιωτικές εικόνες των παραλιών της Αττικής, η εικόνα είναι, τουλάχιστον επιφανειακά, σαφώς καλύτερη.

Το CNN Greece, με σκάφος του λιμενικού, διένυσε το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, ξεκινώντας από τη Σαλαμίνα και στη συνέχεια προχώρησε έως το ύψος της Βουλιαγμένης.

Η εικόνα που είδαμε ήταν παράδοξη και μερικές στιγμές σουρεαλιστική, αφού την ώρα που τα απορρυπαντικά σκάφη αντλούσαν πετρέλαιο από τη θάλασσα, λουόμενοι απολάμβαναν τις βουτιές τους αμέριμνοι αγνοώντας κάθε προειδοποίηση να μη βουτήξουν.

Όπως δήλωσαν λιμενικοί στο CNN Greece, τα φράγματα αποτροπής εξάπλωσης της πετρελαιοκηλίδας στήθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες μετά το ναυάγιο και στη συνέχεια ακολούθησε η προσπάθεια στεγανοποίησης.

Μεγάλο μέρος του μαζούτ έχει απαντληθεί, μέχρι χθες περίπου 1.550 κυβικά φορτίου, που αποτελείται κυρίως από πετρελαιοειδή και νερό, ενώ στην επιφάνεια της θάλασσας, φαίνεται κατά τόπους, φιλμ πετρελαίου, που τα συνεργεία καθαρίζουν από τις ακτές.

Τα μέσα που επιχειρούν στις θαλάσσιες περιοχές όπου παρατηρείται διάσπαρτη ρύπανση, είναι 4 απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού και 7 ιδιωτικά, αλλά και αρκετά σκάφη της αναδόχου εταιρείας που εκτελούν εργασίες ανάπτυξης, ευθέτησης πλωτών φραγμάτων και περισυλλογής.

Παρότι αρκετές ομάδες εθελοντών έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους, στις παραλίες της Αττικής επιχειρούν ειδικές ομάδες εταιριών, ενώ οι εθελοντές προφέρουν μόνο κατόπιν συνεννόησης μαζί τους και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, με μεγάλη διαρροή μαζούτ, είχε καταγραφεί στον Άγιο Κοσμά και στη Γλυφάδα την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, αφού ο καιρός παρέσυρε την πετρελαιοκηλίδα σε αυτά τα σημεία, ενώ αργότερα το Σάββατο 16 του μήνα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπιζόταν στο Λαγονήσι και προς το Σούνιο.

Στο παραλιακό μέτωπο, από Σαρωνίδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά, δεν παρατηρείται σημαντική ρύπανση ενώ διάσπαρτα υπάρχουν κατάλοιπα μαζούτ που δεν έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό ενός νομίσματος.

Στη περιοχή της μαρίνας της Ζέας δεν καταγράφηκε επιφανειακή ρύπανση.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας στον όρμο «Αφροδίτης», όπου παραμένει απορροφητικό φράγμα και λοιπά απορροφητικά υλικά. Στην περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων παραμένει πλωτό φράγμα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά.

Στη Φρεαττύδα πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας αλλά της βραχώδους ακτογραμμής.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση φαίνεται βελτιωμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ