ΕΛΛΑΔΑ

Γενικό Χημείο του Κράτους: Καθαρά τα πρώτα δείγματα μαλακίων από το Σαρωνικό

Γενικό Χημείο του Κράτους: Καθαρά τα πρώτα δείγματα μαλακίων από το Σαρωνικό
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα νέα για τη θαλάσσια πανίδα του Σαρωνικού καθώς δείγμα οργανισμών που εξέτασε το Γενικό Χημείο του Κράτους βρέθηκε «καθαρό», ήτοι δεν εντοπίστηκαν μολύνσεις σχετικές με τη διαρροή πετρελαίου από το Αγία Ζώνη ΙΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην οποία υπάγεται το Γενικό Χημείο του Κράτους στις 19 Σεπτεμβρίου παρελήφθησαν προς εξέταση από το Γενικό Χημείο του Κράτους τα πρώτα δείγματα από όστρακα, μύδια και στρείδια της περιοχής του Σαρωνικού και αφού εξετάστηκαν διαπιστώθηκε πως δεν έχουν μολυνθεί.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο προστασίας του καταναλωτικού κοινού και προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που συνεπάγονται για τη δημόσια υγεία από τη μόλυνση με καύσιμα του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ έχει ενημερώσει πως οι ζώνες παραγωγής ζώντων διθύρων μαλακίων βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί από τη διαρροή καυσίμων και πως για προληπτικούς λόγους διενεργεί δειγματοληψίες οστράκων από τις οικείες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στη ρύπανση του Σαρωνικού είχε τονίσει προ διημέρου: «Γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι. Είμαστε σε μία διαρκή διαδικασία. Μόλις ξέσπασε το συμβάν, κατευθείαν, πήγαμε στις μονάδες οστράκων που υπάρχουν στην περιοχή, γιατί πραγματικά τα όστρακα είναι δείκτης ρύπανσης. Είδαμε ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία επίπτωση. Ταυτόχρονα παίρνουμε δείγματα από διάφορες περιοχές, διαρκώς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ