ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλύφθηκε η ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου στη Θουρία

Αποκαλύφθηκε η ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου στη Θουρία
Φωτογραφία αρχείου

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου, στην πόλη της Θουρίας, στη δυτική Μεσσηνία, καθώς αποκαλύφθηκε ολόκληρη η ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου.

Ειδικότερα, αποκαλύφθηκαν όλη η περίμετρος, με τον λίθινο αγωγό που τη διατρέχει γύρω γύρω για την απορροή των ομβρίων υδάτων, επίσης η πρώτη σειρά των εδωλίων, δηλαδή των καθισμάτων, που σώζονται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και πίσω τους εμφανίστηκε η δεύτερη σειρά των πλακών, πάνω στις οποίες στηρίζονται τα εδώλια.

Στο νότιο τμήμα του κοίλου πρόβαλαν ακόμη πέντε σειρές πλακών με πολλά εδώλια στη θέση τους.

«Το νέο εύρημα ήταν η ορχήστρα του θεάτρου» αναφέρει στην Καθημερινή η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη και σημείωσε:

Αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει στην ανασκαφή της περιφέρειας της ορχήστρας και στο κατώτερο τμήμα του κοίλου με τα πεσμένα αρχιτεκτονικά μέλη των κερκίδων. Η διάμετρος της ορχήστρας υπολογίζεται γύρω στα 16,30 μέτρα και ο χώρος που έχει ανασκαφεί μέσα σε δύο περιόδους είναι 51,25 μέτρα από βορρά προς νότο και 28,20 μέτρα από ανατολή προς δύση. Πρόκειται για μεγάλο και σημαντικό μνημείο. Ένα θέατρο βαριάς κατασκευής που δείχνει ότι η πόλη ευημερούσε.

Η ίδια, χρονολογεί το θέατρο στους ελληνιστικούς χρόνους, στον 3ο αι. π.Χ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ