ΕΛΛΑΔΑ

Ιλαρά:Αυξημένη ζήτηση εμβολίων-χωρίς προβλήματα ο εφοδιασμός της αγοράς

Ιλαρά:Αυξημένη ζήτηση εμβολίων-χωρίς προβλήματα ο εφοδιασμός της αγοράς
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Στην αυξημένη ζήτηση του εμβολίου της ιλαράς αποδίδει το Υπουργείο Υγείας τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε επισήμως από την Αριστοτέλους τα αποθέματα του τριπλού εμβολίου ιλαράς- παρωτίτιδας- ερυθράς ανέρχονται σε 100.000 οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ενώ όπως επισημαίνεται θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ μετά από συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν το εμβόλιο MMR , διασφάλισε ότι:

  • από τις 26/9/2017 θα ανανεωθεί το stock των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών
  • πλέον ο εφοδιασμός θα είναι συχνότερος λόγω της αυξημένης ζήτησης

Την ίδια ώρα με εγκύκλιο που έβγαλε το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή την επιδημική έξαρση ιλαράς μετά από εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συστήνει:

  • τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

  • τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η.
4196151

πηγή:EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων συνεχίζεται ο εμβολιασμός σε καταυλισμούς των Ρομά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 73% των κρουσμάτων ιλαράς αφορούσαν πληθυσμούς Ρομά, το 15% Έλληνες και το 12% αλλοδαπούς.

Ήδη από τον Αύγουστο, το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει επισκεφτεί με κινητή μονάδα τους καταυλισμούς της Αττικής προκειμένου να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά που ζουν εκεί.

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 1.056 εμβολιασμοί για ιλαρά- παρωτίτιδα- ερυθρά.

Η έκτακτη αυτή δράση θα συνεχιστεί μέχρι να εμβολιαστούν τα παιδιά Ρομά σε όλους τους καταυλισμούς της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ