ΕΛΛΑΔΑ

Σαρωνικός: Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης

Σαρωνικός: Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης

Συσκευή η οποία μπορεί να απελευθερώσει πετρελαιοειδή που πιθανόν έχουν καθίσει στο βυθό και στη συνέχεια να γίνει η περισυλλογή τους, εφαρμόζει για πρώτη φορά η ανάδοχος ιδιωτική εταιρεία αντιρύπανσης σε συνεργασία με το πολυτεχνείο Κρήτης, στις παράκτιες περιοχές που έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό.

Έως τώρα, από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο έχουν συνολικά απαντληθεί από τις δεξαμενές του 2.517 μίγματα πετρελαιοειδών. Στο πετρελαιοφόρο «ΣΥΡΟΣ» έχουν φορτωθεί 984 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών και άλλα 1.533 κυβικά μέτρα στο πετρελαιοφόρο «Lassea».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε δώσει κατά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου το λιμενικό σώμα το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», είχε αποπλεύσει έμφορτο από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται από ιδιωτικά συνεργεία, το λιμενικό σώμα και εθελοντές, οι εργασίες απορρύπανσης από τη Σαλαμίνα έως τη Γλυφάδα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση, ενώ συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς ο καθαρισμός των ακτών και του βυθού με μηχανικά μέσα στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων - Λιμνιώνα - Κυνοσούρας, από ενισχυμένο προσωπικό 147 ατόμων, ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντών.

Στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ έχει καθαριστεί πλήρως η παραλία «Βοτσαλάκια», το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση «Φρεαττύδα» πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής.

Στη θαλάσσια περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, επιχείρησαν συνολικά 30 άτομα της αναδόχου εταιρείας.

Αναφορικά με τη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α' και Β' Αλίπεδο Αλίμου επιχείρησαν άτομα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία διενήργησαν εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Μπροστά από τις παραλίες των δήμων Αλίμου και Ελληνικού (και ειδικότερα της παλιάς «Φαντασίας», του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου), επιχείρησαν συνολικά σαράντα άτομα ιδιωτικού συνεργείου, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη. Αναμένεται επίσης να διενεργηθούν εργασίες καθαρισμού του βυθού των εν λόγω περιοχών.

Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα), όπου η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, επιχείρησε συνεργείο συνολικά 38 ατόμων, μεταξύ των οποίων και άτομα της αναδόχου εταιρείας και εθελοντές.

Στην εγκατάσταση «Αστέρας Γλυφάδας» επιχείρησε συνεργείο 24 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν εργασίες από δύο πλυστικά μηχανήματα, δύο βυτιοφόρα οχήματα και μία αντλία του Πολεμικού Ναυτικού με χειριστές στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας» Βουλιαγμένης συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ