ΕΛΛΑΔΑ

Διώτης για «λίστα Λαγκάρντ»: Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, δεν τέλεσα καμία αξιόποινη πράξη

Διώτης για «λίστα Λαγκάρντ»: Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, δεν τέλεσα καμία αξιόποινη πράξη
EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρέθηκε σήμερα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης στα πλαίσια της απολογίας του για τα πεπραγμάνα του σχετικά με την «λίστα Λαγκάρντ».

Ο κ. Διώτης υπερτόνισε την αθωότητα του και ζήτησε από το δικαστήριο να τον απαλλάξει απ’ όλες τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. «Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, δεν τέλεσα καμία αξιόποινη πράξη. Σας ζητώ να με απαλλάξετε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός που δικάζεται με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, επέμεινε ενώπιον των δικαστών στη θέση που από την αρχή έχει διατυπώσει, για τη λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική HSBC, ότι το υλικό ήταν «μη αξιοποιήσιμο» ως αφετηρία οικονομικών ελέγχων, γιατί ήταν «παρανόμως αποκτηθέν».

Όπως τόνισε, τον «παρέδωσαν βορά στα ΜΜΕ», γιατί κάποιοι έλεγαν πως αν το Δημόσιο αξιοποιούσε τη «λίστα Λαγκάρντ» θα εισέπραττε 80-100 δισ. ευρώ. «Με παρέδωσαν βορά στα ΜΜΕ. Αυτό αποτελεί μία εξήγηση γιατί οδηγήθηκαν τα πράγματα ως εδώ και γιατί οι δικαστές που με παρέπεμψαν δεν είχαν το σθένος να αντισταθούν σε αυτά τα λαϊκίστικα που ακούστηκαν», σημείωσε.

Ο κ. Διώτης ανέφερε χαρακτηριστικά για την επίμαχη λίστα, που είχε υποκλέψει ο υπάλληλος της τράπεζας Ερβέ Φαλτσιανί: «Σας προσκόμισα στοιχεία που καταδεικνύουν πως και σε άλλες χώρες, όχι μόνο δεν δέχθηκαν τα στοιχεία Φαλτσιανί, αλλά τα κατέστρεψαν κιόλας. Το Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν τα δέχθηκε. Εξαρχής φώναζα και φωνάζω, ότι απαγορευόταν από τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας». Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις της εισαγγελέως έδρας, ο κ. Διώτης είπε: «Μου λέτε δηλαδή να ψάξω μια λίστα κάποιου, που την έκλεψε από μία ελβετική τράπεζα και την παζάρευε.. και την πουλούσε. Για ποιον λόγο; Υπάρχουν νόμιμοι τρόποι...».

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία του ΣΔΟΕ το 2011 διαδεχόμενος τον Ιωάννη Καπελέρη, υποστήριξε απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, πως η τότε κυβέρνηση ήθελε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με την Ελβετία.

Αναλυτικά:

πρόεδρος: Γιατί παίρνετε το cd, το αντιγράφετε, το καταστρέφετε και δίνετε το αντίγραφο μετά στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο;

κατηγορούμενος: Όταν πήρα το cd, έβγαλα ένα αντίγραφο ασφαλείας και το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Έβγαλα και κάποιες εκτυπώσεις που μου ζήτησε. Και το κατέστρεψα το αντίγραφο, να το κρατήσω να το κάνω τι;

πρόεδρος: Εισαγγελέας ήσασταν, δεν είχατε την περιέργεια τι στο καλό είναι αυτό το cd;

κατηγορούμενος: Ενημέρωσα τον κ. Βενιζέλο

πρόεδρος: Μα ολόκληρος γραμματέας του ΣΔΟΕ...μόνο δύο μέρες το κρατήσατε;

κατηγορούμενος: Είχα άλλη έρευνα που υπερκάλυπτε και τη λίστα Λαγκάρντ

πρόεδρος: Ο γραμματέας του ΣΔΟΕ είναι υπάλληλος της κυβέρνησης;

κατηγορούμενος: Ναι

πρόεδρος: Και φύγατε εσείς από εισαγγελέας για να γίνετε υπάλληλος της κυβέρνησης. Αν δηλαδή σας έλεγε η κυβέρνηση να μην την χρησιμοποιήσετε τη λίστα, δεν θα τη χρησιμοποιούσατε;

κατηγορούμενος: Η κυβέρνηση είπε ότι δεν ήθελε να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Ελβετία...

πρόεδρος: Αφού μου το λέτε έτσι...

Ολοκληρώνοντας την απολογία του, ο κ. Διώτης εμφανώς συγκινημένος και αφού ανέφερε πως νιώθει περήφανος διότι ζει με τη σύνταξη του και «την έντιμη πενία του», τόνισε πως «εάν είχα την παραμικρή ευθύνη θα την ομολογούσα. Απεδείχθη περίτρανα ότι είμαι αθώος. Σας ζητώ να με απαλλάξετε».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 12 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να αγορεύσει η εισαγγελέας έδρας για την ενοχή ή μη του πρώην συναδέλφου της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ