ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συντριπτική ήττα της Μέι - Δεν πέρασε η συμφωνία για το Brexit

Βρετανία: Συντριπτική ήττα της Μέι - Δεν πέρασε η συμφωνία για το Brexit
Reuters TV via REUTERS

Δεν πέρασε από τη βρετανική Βουλή η συμφωνία της Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, καθώς μόλις 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ενώ 432 είπαν «όχι».

Πρόκειται για μια τεράστια ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού και η μεγαλύτερη των Συντηρητικών από τη δεκαετία του 1920.

«Δεν παραιτείται η Μέι»

Η Τερέζα Μέι δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε πάντως απόψε ο εκπρόσωπός της Ντάουνινγκ Στριτ. Είναι ωστόσο δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δεν σχεδιάζεται επίσης να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο αύριο, καθώς θα συζητείται στο κοινοβούλιο η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού.

Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13:00 και να ολοκληρωθεί περί τις 19:00, (ώρα Λονδίνου). Όπως είπε, αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έχει στη διάθεσή της 14 ημέρες για να προσπαθήσει να την ανακτήσει. Πιστεύει όμως ότι η Μέι χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, καθώς τόσο το ιρλανδικό κόμμα DUP όσο και οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers του κόμματός της δηλώνουν ότι θα την στηρίξουν.

Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι η Τερέζα Μέι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά είναι επικεντρωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit και αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποχώρηση από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία Αποχώρησης, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Μέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας που θα στηριχθεί τελικά από το Κοινοβούλιο. «Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα αλλά το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», σημείωσε.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να δοκιμάσει διάφορες ιδέες με τις Βρυξέλλες, όμως η οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να σέβεται την αρχή ότι το Λονδίνο θα έχει τη δική του, ανεξάρτητη εμπορική πολιτική.

Μέι: Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει

«Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δήλωσε η Τερέζα Μέι λίγο μετά την απόρριψη, με συντριπτική πλειοψηφία, της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

«Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τί τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο», πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής», υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο».

Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους.

«Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο», σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Πρόταση μομφής από τον Κόρμπιν

Την ίδια ώρα, όπως αναμενόταν, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής, η οποία ωστόσο δύσκολα θα χαίρει αποδοχής, καθώς θα χρειαστεί τη στήριξη και βουλευτών των Τόρις.

2019 01 15T194604Z 151709859 RC1CD2A36AE0 RTRMADP 3 BRITAIN EU

Reuters TV via REUTERS

Ο ηγέτης των Εργατικών θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν την πρόταση μομφής, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής του δύναμης έχει ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, ενώ σχολίασε πως αυτή ήταν «η μεγαλύτερη ήττα των Συντηρητικών από τη δεκαετία του 1920».

Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Παράλληλα, το μικρό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ανακοίνωσε απόψε ότι θα συνεχίσει να τη στηρίζει και στην αυριανή συζήτηση και ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Αντίδραση από Μισέλ και Τουσκ

Άμεση ήταν η αντίδραση και του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος δήλωσε, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνησή του «θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της και θα υπερασπιστεί τις βελγικές εταιρείες».

Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ο Ντόναλντ Τουσκ σχολίασε μέσω Twitter:

«Εάν μια συμφωνία είναι αδύνατη και κανείς δεν την θέλει, τότε ποιος θα έχει επιτέλους το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;».

Η ΕΕ εκφράζει τη «λύπη» της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και καλεί τη βρετανική κυβέρνηση «να διευκρινίσει τις προθέσεις της όσον αφορά τα επόμενα βήματα, το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε στη συνέχεια σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, μετά από συνομιλίες με τις 27 πρωτεύουσες.

«Η ΕΕ των '27' θα παραμείνει ενωμένη και υπεύθυνη, όπως ήταν σε όλη τη διαδικασία και θα επιδιώξουμε να μειώσουμε τις ζημιές που προκαλεί το Brexit», συνεχίζει ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα συνεχίσει την προετοιμασία της για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της μη συμφωνίας.

«Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας της ΕΕ με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του Ντ. Τουσκ.

Κουρτς: Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση

«Στριμωγμένη στα σχοινιά» φαίνεται πως είναι πλέον η Τερέζα Μέι καθώς ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε απόψε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης.

«Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης», έγραψε στο Twitter.

Γιούνκερ: Ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας αυξήθηκε

Με τη σειρά του, με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει: «Με λύπη παρακολουθώ απόψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας» στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει».

Επιπλέον, σε μια ανακοίνωση ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί» με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit επισημαίνοντας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη».

Την ίδια ώρα, έξω από το Κοινοβούλιο έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Βρετανοί που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Λουξεμβούργο και Ιρλανδία προετοιμάζονται για μια «χαοτική» αποχώρηση

Το Λουξεμβούργο εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια "χαοτική" έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

«Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε», έγραψε στο Twitter ο Ξαβιέ Μπετέλ. «Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, σκοπεύει να προωθήσει προς ψήφιση ένα «μέγα» νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το υπουργικό συμβούλιο άρχισε να συζητά το σχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα. «Φυσικά δεν θέλουμε να χρειαστεί να το κάνουμε, κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα εργαστούμε για το αποφύγουμε», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σάιμον Κόβενι.

Εκλογές ζητούν οι Εργατικοί

Το Εργατικό Κόμμα πιέζει για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία γιατί το εναλλακτικό σχέδιό του σχετικά με την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μόνο που θα μπορούσε να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και να ενώσει τη χώρα, όπως ισχυρίζονται.

Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα πιστεύει ότι η πρότασης μομφής, την οποία υπέβαλε απόψε, «θα μπορούσε να συμβεί περισσότερες από μία φορές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπερψησιτεί αύριο, ενδέχεται να την υποβάλουν ξανά.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στην άκρη», είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Χρειάζεται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια νέα ομάδα η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της χώρας και του κοινοβουλίου για να διαπραγματευτεί μια διαφορετική συμφωνία, μια συφωνία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής», πρόσθεσε.

Οι Συντηρητικοί ετοιμάζουν εναλλακτική στρατηγική για το Brexit

Μια ομάδα Συντηρητικών βουλευτών που τάσσονται υπέρ τους Brexit σκοπεύει να προτείνει μια εναλλακτική στρατηγική για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που παρουσίασε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Αντιθέτως, οι βουλευτές αυτοί προτείνουν να συναφθεί μια συμφωνία εμπορίου με τις Βρυξέλλες ή να προχωρήσει η αποχώρηση με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Στιβ Μπέικερ, που είναι μέλος της ομάδας αυτής, είπε ότι η απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων είναι «μια θαυμάσια ευκαιρία για να επιδιώξουμε μια καλύτερη συμφωνία που θα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα επικεντρώνεται στις εμπορικές προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Θα προσφέρουμε στην ΕΕ μια καλύτερη συμφωνία και θα είμαστε έτοιμοι να εμπορευτούμε με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ με την ΕΕ, αν την αρνηθούν» οι Βρυξέλλες, πρόσθεσε.

To DUP ζητά θεμελιώδεις αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης παρ' ότι στηρίζει Μέι

«Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα πρέπει να επιδιώξει να υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές στην απορριφθείσα συμφωνία του "διαζυγίου" με την Ευρωπαϊκή Ένωση», διαμήνυσε η ηγέτιδα του μικρού, βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.

«Οι διασφαλίσεις, είτε με τη μορφή επιστολών είτε με ένθερμα λόγια, δεν αρκούν. Η πρωθυπουργός πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιδιώξει θεμελιώδεις αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αρλίν Φόστερ.

«Θα εργαστούμε εποικοδομητικά με την κυβέρνηση για να επιτύχουμε μια καλύτερη συμφωνία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ενώ κάποιοι μπορεί να επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ήττα για να προωθήσουν τις πολιτικές φιλοδοξίες τους, εμείς θα δώσουμε στην κυβέρνηση χώρο για να συντάξει ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει μια καλύτερη συμφωνία», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας Μάθιου Χάνκοκ, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα περάσει υπό την παρούσα μορφή της και θα πρέπει να γίνουν αλλαγές προκειμένου να εγκρθεί από το κοινοβούλιο.

Μακρόν: Οι Βρετανοί θα είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» αν αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε απόψε ότι η Βρετανία θα είναι η «μεγαλύτερη χαμένη» αν προχωρήσει σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

«Πρώτη επιλογή, προχωρούν προς μια μη συμφωνία. Λένε: Δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό είναι τρομακτικό για όλους. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημάρχους.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όταν ο Μακρόν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα ενώ συνεχιζόταν, επί σχεδόν επτά ώρες, η διαβούλευσή του με τοπικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της ευρείας, δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε για να αντιμετωπιστεί η κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε «όσο πιο μακριά μπορούσε» με την τρέχουσα πρότασή της, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Σχολίασε επίσης ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Βρετανία «παράταση» στο άρθρο 50 –δηλαδή να μην αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου αλλά αργότερα– δημιουργεί «αβεβαιότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ