ΚΟΣΜΟΣ

Τα αρχεία της NASA: 60 χρόνια διαστημικής αναζήτησης μέσα από φωτογραφίες

Τα αρχεία της NASA: 60 χρόνια διαστημικής αναζήτησης μέσα από φωτογραφίες
NASA

Το 2018, η NASA έσβησε 60 κεράκια ενώ τον Ιούλιο θα γιορτάσει τα 50 χρόνια από το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στη σελήνη.

Παρότι οι σημερινές επιχειρήσεις της NASA δεν θυμίζουν σε τίποτα τις παλαιότερες υπάρχει ακόμη ένα κοινό στοιχείο που τις… δένει: οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που τραβούν εδώ και δεκαετίες οι άνθρωποι της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας αποτελούν ένα «παράθυρο» στο σύμπαν για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ένα νέο βιβλίο, που ονομάζεται «The NASA Archives: 60 Years in Space» (σ.σ. στα ελληνικά «Τα Αρχεία της NASA: 60 χρόνια στο διάστημα») περιλαμβάνει τις 400 καλύτερες φωτογραφίες της διαστημικής υπηρεσίας, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται και αρκετές που δεν είναι ευρέως γνωστές.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, Piers Bizon, η NASA δεν είχε σκοπό να κρατήσει ένα τόσο εκτεταμένο αρχείο φωτογραφιών.

«Η φωτογραφίες δεν ήταν προτεραιότητα» λέει ο ίδιος σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο CNNi, και συμπληρώνει: «Μάλιστα, υπήρχε πρόταση η πρώτη διαστημική κάψουλα με πλήρωμα να μην έχει καθόλου παράθυρο. Ήταν οι αστροναύτες που άρχισαν να παίρνουν μαζί τους κάμερες Hasselblad για να δουν τι φωτογραφίες μπορούσαν να τραβήξουν… Η NASA δεν το είχε σχεδιάσει αυτό αλλά τελικά κατάλαβαν ότι οι φωτογραφίες αυτές ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του μηνύματος. Και ότι οι άνθρωποι στη Γη ήθελαν να δουν με τα μάτια τους τι συμβαίνει εκεί έξω».

Δείτε ορισμένες από τις μαγευτικές εικόνες στη Gallery του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ